Бачковският манастир настоява за държавна субсидия

Животът

14-01-2015, 08:00

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В момента обителта е на самоиздръжка и разчита на щедри дарители

Бачковският манастир настоява за държавна субсидия.  Светата обител има статут на национален паметник на културата. Вчера игуменът на втория по големина манастир е изпратил писма до министъра на културата Вежди Рашидов и до Комисията по вероизповедание към НС, с искането да се предприемат законови промени, за да може манастирът да получава държавно финансиране. Субсидията ще се използва за поддържане на сградния фонд, както и стенописите и фреските в манастира, обясни  игуменът на Бачково архимандрит Симон.

В момента манастирът е на самоиздръжка. За реставрацията на сградите се разчита най-вече на помощи от фондации. В Националния институт за паметниците на културата в момента има изготвен план за почистване на стенописите в централната църка „Св.Богородица”, но за възстановяването и реставрацията са нужни 500 000 лева. Архимандритът е оптимист, че средствата ще се намерят с помощта на държавата и щедри дарители.

Амбициите на Бачковският манастир са да поеме по-голям поток от туристи, тъй като светата обител е своеобразна врата към Родопите. 44-годишният игумен казва още, че манастирът се намира в уникална област, в която може да се съвместява  религиозен, културен, селски и винен туризъм. Затова архимандрита се надява да възстанови доброто име и славата на манастира, след прогонването на предишния игумен - скандалния дядо Борис.