Цветанов: През 2015 г. ГЕРБ ще продължи да работи, за да не останат наполовина решените проблеми

Политика

14-01-2015, 09:56

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентът ще проведе първото си заседание за 2015 г.

В началото на новата година е важно да изведем правилните изводи от изминалата година, според председателя на ПГ на ГЕРБ

ГЕРБ ще продължи да работи, за да не останат наполовина решените проблеми. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Bulgariautre. „В национален план България започва 2015 г. много по-спокойна, по-стабилна и по-позитивно ориентирана, отколкото започна 2014 г. Преди няколко месеца страната ни се намираше в състояние на продължителна политическа турболентност, финансова безтегловност и международна изолация. Изминалата година беше белязана от регрес, бедност, бедствия, скандали, а лицето на България пред света се запомни с мащабните граждански протести. Доверието на българските граждани към институциите в държавата се срина до безпрецедентно ниски нива. Това беше резултатът от безпринципната тройна коалиция, чиято единствена идеологическа платформа бе желанието да унищожи политическа партия ГЕРБ”, подчерта Цветан Цветанов.

По думите му мъдростта на гражданите е взела връх и е сложила прът в колелото на тази нелегитимна тройна коалиция.

„Председателят на ГЕРБ даде исторически пример на бъдещите поколения как  трябва да постъпва отговорният български държавник във времена на криза. Отстъпвайки крачка назад от позицията си по множество въпроси, Борисов даде възможност на всяка от политическите сили в 43-то Народно събрание да участва равноправно в процеса на формиране на новото правителство на национално спасение”, добави Цветанов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ два месеца след съставяне на правителство можем смело и категорично да заявим, че ГЕРБ е издържала успешно историческия изпит, на който е била подложена.

„В началото на новата 2015 година е важно да изведем правилните изводи от изминалата година, за да не допускаме старите грешки и да вървим по един по-добър път. През 2015 г. ГЕРБ ще продължи да работи, за да не останат наполовина решените проблеми. Колкото и да са тежки, който и да ги е създал. Успешното приключване на кризата с КТБ доказа, че правителството има експертния капацитет и политическа воля да решава системните проблеми”, подчерта Цветанов.

Приоритет на ГЕРБ ще бъдат реформите в сектора за сигурност през новата сесия, възстановявайки балансиращата роля на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО по предложение на Министерски съвет.

„ПГ на ГЕРБ ще отстоява и възстановяването на единствения признат и доказал се в цяла Европа успешен модел на функциониране на Сметната палата – моделът на професионално начало и персонална отговорност. Социалната политика, образованието и здравеопазването също остават наш основен ангажимент към българските граждани. Трайното стабилизиране и гарантиране на осигурителната система ще са централен стълб в работата ни през 2015 г”, се посочва в декларацията на ПГ на ГЕРБ.

Заместник-председателят на ПГ на БСП-Лява България Янаки Стоилов заяви, че трябва да бъде създадена временна комисия, която да се занимава със състоянието на пенсионните фондове.

Председателят на ДПС Лютви Местан посочи от парламентарната трибуна, че терористичният акт в Париж идва не само като потвърждение за нетрадиционни заплахи, пред които е изправена съвременната цивилизация. „За първи път от 11 септември имаме толкова нагла демонстрация”, подчерта Местан. Той уточни, че от ДПС ще гласуват в пленарна зала в съответствие с политическите си ангажименти.