Мъжкото селфи издава склонност към психопатии

Нарцисите обработват прилежно своите снимки, преди да ги публикуват

Всеки притежател на смартфон вероятно се изкушава от възможността да си направи сам снимка с устройството, или т.нар. селфи. На някои хора подобно занимание им е по душа и те регулярно публикуват свои снимки в социалните мрежи. Учени от Университета на Охайо са изследвали явлението и дават интересни обяснения за селфи манията сред мъжете.

Проучването, за което съобщава gizmodo.com, дефинира три типа хора, пише technews.bg. Първите се дразнят от вида на човек, който се фотографира сам, като основният фактор за това са стативите за телефон с поддръжка на Bluetooth. Втората група наблюдавани са равнодушни към селфито, те са пробвали да се снимат сами, но впоследствие са загърбили подобни занимания.

Най-интересна обаче е третата група, която е и най-голяма. Хората, които попадат в нея, се снимат редовно със своите смартфони. Те не виждат нищо лошо в това и дори задълбочават селфи заниманията си, като обработват снимките, подбират филтрите и т.н. Безопасно ли е подобно поведение от гледна точка на науката?

Именно този въпрос вълнува особено учените от Охайо, които са изследвали поведението на 800 мъже. Всеки от тях е отговарял на определен брой въпроси, на базата на които е оценено нивото на асоциално поведение на анкетираните. Някои резултати са особено интересни.

Оказва се, че хората, които често публикуват обработени свои снимки, са склонни към нарцисизъм. Освен това те си изграждат мнение за околните по техния външен вид, а не в зависимост от присъщите им вътрешни им качества. А пък мъжете, които често публикуват селфи снимки, без да ги обработват, са склонни в по-голяма степен към психопатии.

В случая обаче склонността към определен тип поведение не означава симптом на заболяване, успокояват учените. По-скоро тя е признак, че любителите на селфи имат по-големи „шансове” да се превърнат в жертви на своите увлечения.