"Движение 21" ще подкрепи стратегията за реформа в съдебната система

Необходима е и промяна в Конституцията, заяви лидера на партията Татяна Дончева

Политическа партия „Движение 21“ ще подкрепи стратегията за реформа в съдебната система на правителството, която предстои на бъде одобрена от парламента. Това стана ясно днес на среща по инициатива на министъра на правосъдието Христо Иванов с лидера на партията Татяна Дончева, съобщиха от пресцентъра на партията.

На събитието присъстваха още заместник-председателя на „Движение 21“ Данаил Георгиев, както и членове на политическия кабинет на министъра на правосъдието.

„Реформата в съдебната система е основен приоритет на „Движение 21“ и това е заявявано от партията ни многократно. Нашите виждания за реформа са доста по-радиклани от това, което правителството лансира, но независимо от това стъпките за реформата трябва да бъдат направени. Не е нужно да иска консенсус от всички потически сили, защото това е невъзможно. Част от ръководителите на съдебната система заявяват, че са за реформи, но отричат всяка конкретна стъпка. Правителството и мнозинството трябва да поемат отговорност и да тръгнат по пътя на реформите. Считаме, че правителството е неоправдано минималистично в тази част от реформата, която включава прокуратурата“, заяви Дончева.

„Движение 21“ ще вземе активно участие в изработването на необходимите законопроекти и има готовност да включи свои експерти активно в бъдещи действия на кабинета за реализация на реформите. По време на срещата Татяна Дончева акцентира върху необходимостта от промени в Конституцията.

От изключително значение е да се преразгледат структурата на прокуратурата, както и статута на прокурорите. За да се решат сериозните проблеми с квалификацията и професионализма на прокурорите, трябва да се премахне несменяемостта им, както и да бъде въведен избор на главен прокурор от Народното събрание с мандат от 5 години. 

Според „Движение 21“ при подготовката на конкретните законодателни промени, следва да бъде проучен и отчетен опита на страните от Централна и Източна Европа със сходна история на развитие на съдебните системи.