"Отело" на Русенската опера идва във Велико Търново

Велико Търново Лайф

14-01-2015, 18:40

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

След "Набуко" и "Аида" болярите ще могат да видят още един грандиозен спектакъл на русенци

След грандиозните спектакли на оперите „Набуко” и „Аида” Русенската опера ще представи във Велико Търново “Отело” от Джузепе Верди. Оперният спектакъл ще гостува на 27 януари от 19.00 часа на сцената на ДКС „Васил Левски”.
„Отело” е операта, смятана за най-зрялата и съвършена Вердиева творба. Чиста любов, завист, ревност тук намират може би едни от най-ярките си изобразявания чрез средствата на оперното изкуство. Шекспир е любимият писател на Верди. Още в ранния си творчески период композиторът написва опера по шекспировата драма “Макбет” и се връща към нея почти двадесет години по-късно. Дълги години той е работил върху “Крал Лир”, но неудовлетворен от либретото, унищожава, както се предполага, вече готовата опера, а музиката и частично използва за други свои произведения. По Шекспир е и последната творба на гениалния композитор – комичната опера “Фалстаф”. Към “Отело” пристъпва с безкрайната отговорност да създаде произведение, което да бъде достойно за своя литературен първоизточник.

Либретото е написано от Ариго Бойто, като Верди изменя шекспировия сюжет. Действието се развива около основния конфликт – стълкновението между Отело и Яго. Верди запазва дълбоката общочовешка същност на безсмъртната шекспирова трагедия – непреходните теми за приятелството и предателството, за обречената любов и безумието на ревността. Верди създава една реалистична музикална драма, уникална с развитието на психологическия драматизъм на действието устремено водещ към кулминационния финал.

“Отело” не е от оперите, които трябва да бъдат обяснявани – тя е шедьовър, който покорява ценителите на изкуството вече 128 години /премиерата на операта се състои на сцената на Миланската Скала на 5 февруари 1887 година/.

В спектакъла на операта „Отело” на 27 януари търновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират Даниел Дамянов в ролята на Отело, Александър Крунев ще видим в ролята на Яго, Мария Цветкова -  в  ролята на Дездемона, Петър Костов като Касио, Петя Цонева – в ролята на Емилия. Участват още Александър Баранов, Евгени Ганев, Стоян Стоянджов, Стефан Пенчев и др. Диригент Славил Димитров. Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, сценография Вячеслав Парапанов, костюми Иван Савов, хормайстор Стелияна Димитрова, асистен режисьор Елена Илиева.
Спектакълът се осъществява с любезното съдействие на Община Велико Търново. Билетите са на цени между 6 и 15 лева и могат да се закупят от касата на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, телефон: 0885 311 400, както и онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.