Вестниците в четвъртък, 15 януари

Най-доброто от печата

15-01-2015, 06:13

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Хамънд в София: Санкциите срещу Русия остават


"24 Часа"
Санкциите срещу Русия трябва да продължат, докато не започне да спазва плана за примирие в Източна Украйна. Това обяви в София британският външен министър Филип Хамънд днес след среща със своя български колега Даниел Митов.
През септември м.г. на среща в столицата на Беларус Киев и Москва приеха пътна карта от 12 точки за спиране на огъня в Украйна. По-късно обаче и двете страни започнаха взаимни обвинения в отказ от изтегляне на въоръжени формирования от размирните райони.


ГЕРБ готови да въведат задължителното гласуване
"Труд"
В първия ден на новия политически сезон ГЕРБ върна в дневния ред темата за въвеждането на задължително гласуване у нас. От парламентарната трибуна шефът на парламентарната група на партията-мандатоносител Цветан Цветанов обяви, че заедно с местния вот наесен ще се проведе и референдум по изборни въпроси.
„ГЕРБ е решена да иде докрай при решаване на проблема с купения вот и гледа сериозно на идеята за въвеждане на задължителното гласуване", обяви Цветанов. От думите му стана ясно, че при положителен резултат на референдума, задължителното гласуване може да е факт още следващата година.


„Универсална" дама върти банда за убийства
"Монитор"
Жена, разследвана за източването на над 15 млн. лева от ДДС при аферата „Универсалните", въртяла и банда за убийства, рекет, наказателни акции и поставяне на бомби и палежи за сплашване, както и наркотрафик. 46-годишната Мила Георгиева, която е и доведена дъщеря на бившия митнически шеф Христо Кулишев, вчера беше арестувана при мащабна полицейска операция. Акцията започнала рано сутринта, след като над 200 служители на Жандармерията, полицаи от СДВР и прокурори обсадили столичния квартал Бояна. Те отцепили цялото каре на улица „Секвоя". Специализираната група за задържане на полицията атакувала къща, която се намирала на 500 метра от тази на държавния глава Росен Плевнелиев. Там прибрали Мила. Паралелно с това последвали още над 20 ареста. Пет от тях били на хора от ядрото на групата. Останалите били членове, работещи в периферията, както и изпълнители на поръчките. Зад решетките обаче до ранния следобед останали около пет души.


Две убийства бяха извършени в рамките на два часа в България
"Сега"
Две убийства станаха в страната в рамките на два часа тази вечер.
В Петричко, около 19 ч. е бил намерен мъртъв Орхан Джевизов. Трупът е лежал в локва кръв на пътя между селата Първомай и Кавракирово. Черепът му е разбит.
Полицията в района е на крак. Орхан, който е от Кавракирово, е известен в района, имал е доста врагове. Една от версиите е битка за разпределение на наркопазара в Петрич.Джевизов гравитирал около канабисовите играчи в областта, пише Struma.com. Той стопанисвал от години модерен бар в петричкото село Яворница, а голямата му къща е превърната в хотел,
Около два часа по-късно в Пловдив бе застрелян бившият ММА-боец Димитър Стоянов, по прякор Лудия. Съпругът на топмодела Роси Черногорова е прострелян от своя убиец с ловна пушка пред жилищната кооперация в парк "Лаута", в която живеел, и е починал е на път за болницата.


Спират още 81 влака
"Дума"
Ще спрем още 81 влака. Това заяви вчера пред парламентарната комисия по транспорт изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров, на която той и транспортният министър Ивайло Московски бяха изслушани по искане на БСП Лява България заради вече спрените 38 влака. Първият етап от мерките, които предприехме, бяха спиране на 38 влака и ограничаване на маршрута на още 10. Вторият етап предвижда спиране на още 81 влака, съобщи Владимиров.
Владимиров обясни, че дори и спирането на влакове и намаляването на персонала няма да доведат до реални резултати през тази година. Колективният трудов договор, сключен между превозвача и служителите, изисква определена процедура и време. Няма да може да реализираме тези мерки за по-кратък период от 6-7 месеца, каза Владимиров. На освободените служители трябва да бъдат платени около 6 работни заплати.


14-годишна стана "Мис Василица"
"Новинар"
Ромката заминава на световния конкурс за смугла красота в Дубай
В навечерието на ромската Нова година за 5-и пореден път бе избрана най-красивата циганка на България.
Победителка стана 14-годишната Нина Димитрова от София, която бе коронясана за „Мис Василица” от собственика на ромската телевизия на Република Македония - БТР, Зоран Димов.
Най-личната ромска мома у нас е осмокласничка от столичното 75-о ОУ и ще представи страната ни на европейския ромски конкурс за красота, който скоро ще се организира в Скопие. След това Нина ще има възможност да замине за Дубай, където ще се състои световният финал по ромска хубост.
Подгласнички на победителките станаха Софка Ангелова и Ани Велчева. Тази година за първи път се избра и „Мистър Василица”. За най-красив ром журито, председателствано от Олга Ускова, избра 19-годишния футболист Михаил Божков.