Подозират четвърти атентатор в парижката трагедия

Заподозреният е избягал в Сирия

Амеди Кулибали – въоръженият нападател, който уби четирима заложници в еврейски магазин в Париж, е наел малка къща в предградията на столицата седмица преди атаката, в която е складирал арсенал от съвременни оръжия, пише Belfast Telegraph, цитиран от 24 часа.
След оглед на къщата полицията е идентифицирала потенциален четвърти нападател. Следователите са проследили парите и доставките за тримата известни досега нападатели, извършили атаките в Париж, които бяха убити при полицейски операции. Според органите на реда, на свобода може да са до шестима членове на същата ислямистка клетка. „Установихме самоличността на някои изключително опасни хора - мъже и жени”, каза говорител на полицията.

От специален интерес е къщата в парижкото предградие Жентийи, която Кулибали е наел преди две седмици.
Полицията отказа да съобщи какво е открила вътре, но вестник Le Parisien посочва, че детективите от Парижкия Криминален отдел и специална бригада на антитерористичните сили са намерили скутер, с който са успели да идентифицират „четвърти човек”, който е бил съучастник на Кулибали.

Изданието не идентифицира човека по име, но посочва, че той може да е застрелял и ранил тежко човек в близост Фонтено о Рос на 7 януари – същия ден, в който двама приятели на Кулибали - братята Шериф и Саид Куаши - убиха 12 души в офиса на вестник „Шарли ебдо”.
Четвъртият, който има дълго криминално досие, може да е бил замесен и в тази атака, посочва Le Parisien, като добавя, че той вече е избягал в Сирия.