ДПС ще сезира СЕМ заради спряно излъчване на програмата на БНР

Партията настоява да се предприемат стъпки за възстановяване на достъпа до предаванията на турски език

ДПС възнамерява да предложи на Комисията по култура и медии в Народното събрание да се сезира СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за това, че на 31 декември БНР е изключило предавателите на средни вълни в Шумен, Салманово, Разград, Кърджали, Дулово и Търговище. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ДПС Четин Казак, предаде репортер на Bulgariautre. Казак уточни, че от 1 януари предавания на БНР на средни вълни се излъчват само на предавател Видин. „Това засегна хиляди български граждани, които редовно слушат ежедневните предавания на турски език по БНР. Националното радио  излъчва тези предавания от 1945 г. Те никога не са били прекъсвани, освен по време на Възродителния процес. По силата на Закона за радиото и телевизията БНР и БНТ имат задължението наред с излъчване на предавания на официалния български език, да излъчват и изготвят предавания на майчин език”, заяви депутатът.

Той каза, че въпреки че тези предавания не са спрени, те стават недостъпни за голяма част от регионите в страната. „Получихме много оплаквания от сънародниците ни в тези региони – както в Североизточна България – Шумен, Търговище, Силистра, Разград, така и в Южна България – Кърджалийски, Хасковски район, Смолянския край, в които нашите сънародници се оплакват, че вече не могат да слушат своите любими предавания на майчин език. Това ни кара да реагираме, като отправяме апел и сезираме СЕМ, Комисия за регулиране на съобщенията и Комисията по култура и медии в Народното събрание да изслушат генералния директор на БНР Радослав Янкулов и да се предприемат всички необходими действия и стъпки за възстановяване възможността и достъпа на българските граждани до предаванията на турски език на БНР”, добави Четин Казак.

Той обясни, че от изявление на генералния директор на БНР е станало ясно, че излъчвателите са спрени, тъй като излъчванията на средни вълни са остарели и е стара технология. „Това е вярно, но ние отдавна сме настоявали предаванията на турски език да минат от средни вълни към модерните ултракъси вълни и да се намери възможност, в която регионите, в които живее значително турско население в България, да има излъчвания и на ултракъси вълни на предаванията на майчин език. За съжаление, до този момент БНР не е сторило това и затова в момента се намираме в такава ситуация, в която тези предавания не се излъчват и не се чуват никъде в България, с изключение на Северозападна България”, заяви депутатът от ДПС.
Четин Казак поясни, че БНР излъчва три емисии на турски език всеки ден – сутрин от 8.00 до 8.30 часа, на обед на живо от 15.00 до 16.00 часа и вечер от 20.30 до 21.00 часа. „Това са ежедневни предавания, в които се съдържат както новини, така и репортажи, има музикална част, културна част. В Златния фонд на БНР в турската редакция се съдържа огромно културно наследство, огромен брой записани песни и други творби на наши български изпълнители, които са изпълнявали тези произведения на майчин турски език. Този Златен фонд трябва да продължи да бъде използван и до него да имат достъп хилядите слушатели в България, които досега редовно слушаха тези предавания”, добави той.
От ДПС се надяват поставянето на този въпрос да намери бързо и положително решение.