5250 добруджанци са с персонален код в НАП

Парите

15-01-2015, 14:48

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

От днес добруджанци могат да декларират доходите си с персонален код

От днес клиентите на Националната агенция за приходите /НАП/ могат да подават данъчна декларация за облагане на доходите от 2014 г. по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК). Услугата е достъпна на Портала за е-услуги на НАП  и всеки гражданин с ПИК вече може да си подаде подоходната декларация онлайн с персонален код.

5250 добруджанци вече притежават персонален код, като само за първите осем работни дни на 2015 година 190 граждани са посетили местния офис на Агенцията, за да получат своя код. Услугата, предоставяна от НАП за издаване  ПИК, е напълно безплатна.

Освен, че могат да подават годишните си декларации, този код позволява на притежателите  да извършват проверка на регистрираните им трудови договори в НАП от работодателя, какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, а така също и да получават информация за данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната сума до момента по партидата.

Желаещите да получат персонален идентификационен код трябва да подадат заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на НАП  www.nap.bg. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на Агенцията по постоянен адрес за физическите лица.

Желателно е притежателите на ПИК да го ползват лично и ако го загубят, незабавно да уведомят Агенцията, за да бъде прекратен достъпът до личните им данни чрез този код.

Повече информация за издаването на ПИК и неговото ползване заинтересованите лица могат да намерят на електронната страница на НАП – nap.bg и на телефон 0700 18 700.