Хремата всъщност е...полезна

Течащият нос не винаги означава проблем

Често възприемаме хремата като досаден спътник на вирусните инфекции и всячески се опитваме да спрем обилните секрети, за да облекчим дишането си, с идеята, че така ще ускорим оздравяването, пише "Всеки ден". Хремата обаче е не само нормална реакция на организма, но също така е и особено важен етап от оздравителния процес, защото именно с отделянето на секрета се постига постепенното преминаване на отока на лигавицата и изчистване на носа.

Ето какво трябва да знаете за физиологията на носа, за да намерите най-прекия път за лечение на простудните заболявания.

Ринитът - симптом за патологичен процес в организма

Медицинският термин за хрема е ринит и с него се означава възпалението на лигавицата на носа и носната кухина. При ринит се описва различна по консистенция и цвят секреция от носа (водниста или гъста, белезникава или с нюанс и пр.), наличие на сърбеж или дразнене, придружени с кихане или „запушен нос", който се свързва със задържане на секрет във вътрешността му, затруднено дишане, липса на обоняние, дори промени на слуха и гласа.

Ринитът сам по себе си не е заболяване, а е симптом на такова и според механизма му на възникване може да показва наличие на определен патологичен процес в организма - инфекция, алергия или др.

Често хремата не се възприема за сериозен здравословен проблем и необходимите терапевтични мерки за организма се неглижират и отлагат. При хрема обаче възпалението обхваща лигавицата на скритата зад носа кухина, която е много по-голяма от него и заема значителен дял от лицевия череп.

Носната кухина се разполага между горната част на устната кухина (твърдото небце) и предната черепна ямка и очните кухини, като в дълбочина достига до горната част на гърлото (назофаринкса ), и е в непосредствена близост до други важни органи и части в главата и шията.