ЕП гласува резолюция за ситуацията в Украйна

Украйна има нужда от солидна финансова подкрепа от международната общност, заяви Андрей Ковачев

Евродепутатйт от ЕНП/ГЕРБ Андрей , който взе участие в дебата предложи да бъде проведена донорска конференция за възстановяването на страната и модернизиране на стратегическата й и енергийна инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Демократично избраните президент, парламент и правителство на Украйна са призвани да извършат смели реформи за преодоляване на настоящата тежка криза, както и да гарантират правата на всички украински граждани, независимо от етническия им произход”, посочи Ковачев. Според него, отпадането на санкциите зависи единствено от поведението на Кремъл.
 Българският евродепутат от ГЕРБ, който е член на председателството на Европейския парламент, призова и за освобождаването на отвлечената от сепаратистите украинска военнослужеща Надиа Сеченко, която в момента се намира в Русия, съобщиха още от пресцентъра.

Андрей Ковачев смята, че страната има нужда от солидната финансова подкрепа от международната общност и единна политическа воля за необходимите реформи. "Не  могат да бъдат поставяни под съмнение суверенитетът и териториалната цялост на Украйна, както и свободата на страната сама да взима решения за участието си в международните отношения", подчерта той.

В текста на приетата резолюция евродепутатите осъдиха действията на сепаратистите и изразиха ангажимента си за отстояване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, информират от пресцентъра.