Горанов от Литва: България започва разговори за приемане на еврото

Литва въвежда еврото без финансови сътресения

България започва разговори за приемане на еврото. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в литовската столица Вилнюс. Ще настояваме обаче, за ясни условия за влизане в така наречената "чакалня" преди въвеждане на единната валута. Самата Литва въвежда еврото от полунощ, предаде Нова телевизия. 

Литасът е бил вързан с еврото още преди 2015 година. Затова и българският финансов министър очаква преходът в България също да се окаже лесен. Страната ни ще поиска ясно да се посочи какво трябва да направим, за да тръгнем по пътя към еврото.

За да не скочат цените, над 5000 търговци в Литва сключват меморандум – да не спекулират. Властите пък решиха да се създаде комисия, която да следи как местната валута се преобразува в евро и закръглят ли търговците нагоре цените.

"Засякохме 600 опита за злоупотреба, но наложихме глоби само на две фирми”, обясни финансовият министър на Литва Римантас Садзиус.

Сметките на властта показват, че до края на годината инфлацията не би трябвало да надскочи 1%. Дали все пак ще се стигне до сериозно поскъпване на цените, ще стане ясно поне след месец. Към момента няма подобни индикации.