Всяко десето бебе се ражда недоносено

Детската смъртност в областта запазва нивото си в последните 3 години

Всяко десето бебе в областта се ражда недоносено, съобщи за Starazagorautre доц. д-р Христо Мумджиев - завеждащ интензивното отделение на АГ-комплекса в старозагорската МБАЛ. Тази тенденция се запазва прес последните 10 години, допълни той, като уточни, че цифрата е почти 2 пъти по-голяма по честота от средната европейска.

По думите на д-р Мумджиев, основните причини са от една страна медицински, от друга - социални. Основно преждевременно раждат от малцинствените групи, но нараства и броят на недоносените бебета при ин витро бременностите особено, когато са многоплодни. Наравно с тях преждевременно раждат и малолетните майки. Броят ми в областта също не се е променял от години - около 30 момичета на 13-14 години годишно раждат.
Д-р Мумджиев подчерта, че раждаемостта остава много ниска, както в страната, така и в областта. Той припомни, че в началото на прехода са се раждали 110 000 бебета, сега са под 65 000. И този показател много бавно и трудно би се променил, предвид нарастващата и вече станала трайна миграция на хора в детеродна възраст.
Непроменена остава през последните три години и детската смъртност. Леталният изход на раждания в местната МБАЛ е среден за страната. А като цяло детската смъртност в България остава 2 пъти по-висока от средната за Европа - около 9%.
Д-р Христо Мумджиев изрази притеснение и за редовното зареждане на отделението по неонатология с медикаменти и консумативи. По думите му стабилизарането на доставките е крехко, предвид тежкото финансово състояние на болницата.
По отношение на факта, че според Информационната система на ражданията на МЗ Сливен е изпреварил Стара Загора по брой родени бебета през 2014г., д-р Мумджиев подчерта, че това е относително изпреварване и не означава, че са се родили повече сливенлийчета, отколкото старозагорчета, тъй като се наблюдава през последните години голямо движение на бременните по местата, където раждат. Той даде за пример Ямбол, които за миналата година с в дъното на класацията по брой новородени и обясни, че жените от Ямбол предпочитали да раждат в Сливен, където има две частни болници. От тази "миграция" на ражданията се получава и изпреварването на Сливен в регистъра.