Бензинът падна до 1,82 лв. за литър

Пестим 62 лв. от гориво при пътуване от София до морето

Бензинът у нас удари ново дъно. Масовият А95 поевтиня до 1,82 лв. за литър в някои бензиностанции в страната, което е надолу с 10 стотинки.

Основните причини са ниската цена на петрола, както и пазарът у нас, който се определя от конкуренцията между бензиностанциите и стойността на готовите продукти, обясниха от Българската петролна и газова асоциация, съобщава "Новинар". Най-евтино можем да заредим резервоара в Стара Загора, сочи справка на fuelo.bg.

В града на липите литър А95 в известна верига бензиностанции вчера струваше 1,82 лв., в Асеновград и Пловдив горивото можеше да се намери за 1,84 лв., а в София варираше между 1,82 -1,88 – 2.00 лв. за литър.

Анализатори прогнозираха цените на горивата да останат на досегашните си нива до средата на годината. Така и почивката на море с автомобил ще ни излезе значително по-евтино от миналата година. Проста сметка показва, че ако автомобилът ни харчи 10 на сто, ще спестим 62,40 лв. от парите за бензин. Миналия юни бензинът вървеше по 2,60 лв.

Така отиването от София до морето ни е излизало 104 лв., в случай че автомобилът харчи 10 на сто. За отиване и връщане цената става съответно 208 лв. Тази година разходът за гориво до летните ни курорти при цени на масовия А95 от 1,82 лв. за литър ще бъде 72,80 лв. в едната посока и 145,60 лв. в двете.

По-евтиният бензин се отразява благоприятно и на бизнеса. Транспортните фирми например очакват спад на разходите си. Въпреки това от бранша не планират да понижат цените на услугите, показа наше проучване в логистичния сектор.

„Категорично не планираме да смъкваме стойностите на нашите услуги, въпреки че разходите ни ще се понижат. Промяната надолу обаче няма да бъде драстична – около 5 процента”, коментираха от фирма за вътрешен и международен транспорт на стоки.