Започва преброяване на водолюбивите птици, зимуващи у нас

Животът

16-01-2015, 09:45

Снимка:

Ники Петков, БДЗП

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БДЗП търси посланици на зелени идеи

25 къщички за птици направиха доброволци на БДЗП

Преброяването се извършва в повече от 100 страни

До 18 януари Българското дружество за защита на птиците организира традиционното преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа, които ще посетят всички големи водоеми в страната. Преброяването се организира за 39-та поредна година. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса „Повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях?”

 България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и други.

 Към момента в страната ни са регистрирани над 20 000 от световно застрашените червеногуши гъски, което е  близо 40% от световната численост на този вид. Това значително присъствие на вида у нас отрежда огромна отговорност на страната ни към оцеляването на вида в световен мащаб. Тази зима станахме свидетели на необичайни наблюдения, свързани с червеногушите гъски. Няколко хиляди от тях бяха установени в началото на зимата в Унгария, което е необичайно за този вид, който от средата на XX век зимува основно в района на Черно море (Северна Добруджа).

 Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.