Московски: Няма да бъдат спирани влакове от 1 февруари

Общество

16-01-2015, 11:55

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Връщане на спрените влакове поискаха депутатите от Транспортната комисия

Прехвърляме 40 милиона лева към субсидията на БДЖ, заяви транспортният министър

Няма да има смисъл да се виждаме в широк план, да изговаряме пак всичко. Г-н Горанов е информиран, преди малко даже разговаряхме по телефона с оглед на това, че тези 40 милиона лева, чакащи нотификация от Брюксел, стоят в невъзможност да бъдат ползвани, той се съгласи да бъдат с едно постановление прехвърлени към общата сума субсидия на БДЖ. Това каза пред журналисти в парламента министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде репортер на Bulgariautre.

„Това, което беше искането на всички колеги от Транспортна комисия, ще се случи – ще подготвим постановление да се прехвърлят тези суми. Ще работим в посока да се получи нотификация от Брюксел, за да може по-нататък да се разчита на тази държавна помощ, която ще одобри Брюксел”, обясни министърът.
„Ще подготвим постановление и вероятно ще го внесем на следващия Министерски съвет”, добави той.
Министър Московски увери, че от 1 февруари няма да бъдат спирани влакове.

„Ще бъде ревизирано и решението за спрените 38 влака. Аз имам чисто технически проблем там и трябва да го видим. Заради неизвършените през миналата година дори на санитарния минимум ремонти ние технически сме ограничени в пускането. Със сигурност 32 –ра серия локомотиви не можем, но имаме и други технически проблеми, така че може би няма да може да се възстановят в пълен обем тези 38 влакове, които са спрени. Така или иначе в оперативен порядък ще ревизиваме това становище и ще успокоим населението”, увери министър Московски.

Той посочи, че локомотивите 32 серия са едни от най-старите, вече са на над 40 години и са с много превишен километраж. „Експертите да кажат дали има смисъл въобще да се ремонтират или трябва да търсим друга алтернатива”, добави министърът.
По думите му до средата на февруари ръководството на БДЖ ще изработи стратегия за финансово стабилизиране, оздравяване и развитие. В стратегията ще има инвестиционна програма поне в хоризонт до 7 години. „Това иска ЕК от нас, за да ни одобри държавната помощ и има право, защото всяка година да ходим да искаме държавна помощ, без те да имат гаранция, че дружеството ще се оздрави и стабилизира, е безсмислено. Ще сме готови в средата на февруари”, подчерта Ивайло Московски.

„С комисията се разбрахме след това в рамките на 4 месеца документът да влезе в парламента, да получи някакво институционализиране и оттам-нататък без значение кое е правителството, кой е на власт – да спазва тази инвестиционна и оздравителна програма. Най-вероятно сигурно ще има и мерки, с които синдикатите трябва да се съобразят, вероятно някъде оптимизация, някъде пък може да се наложи допълнително да се назначават хора, но това ще стане в оперативен порядък следващите месеци”, поясни Московски.

„Дай боже да закрепим веднъж-завинаги една стратегия, която да се спазва от всички и да гарантира за следващите години добре развита на средно ниво европейска железница. Инфраструктурните проекти са в ход, ще станат в края на тази и следващата година по основните направления, които бяхме започнали. Продължаваме в новата оперативна програма, така че се надявам всичко да бъде нормализирано”, допълни министър Ивайло Московски.