Премахват дърветата край пътя Русе – Бяла

Целта - намаляване на катастрофите

Областната управа в Русе възнамерява да премахне кръйпътните дървета по трасето Русе – Бяла, заяви пред БНР областният управител Стефко Бурджиев. Статистиката сочи, че 15% от катастрофите в Русенско са именно след удар в крайпътно дърво. Според Бурджиев, при този вид инциденти последствията са много тежки, като повечето са с фатален край. Той изложи и статистика, според която за последните четири години в Русенско са станали 7535 катастрофи, загинали са 128 души, а 2145 са ранени. От тях 26 са починали при удар на превозно средство в дърво, като тежко ранените при този вид инцидент са 161 души.

Само за миналата година са станали 1613 пътни произшествия, като 65 са при удар в крайпътно дърво.
Дърветата са били засадени около шосетата, за да пазят сянка на настилката и тя да издържи по-дълго, за да пазят от снегонавявания, да очертават пътя и по ред други причини. Бурджиев смята, че това е правено във време, когато движението не е било толкова натоварено и автомобилите не са развивали такива скорости. Сега масивните крайпътни дървета са причина за отнемането на много човешки животи.
„Проблемът би могъл да се реши, ако на тяхно място се засадят храсти“, добави Бурджиев. По време на дискусията, провела се вчера, за пореден път бе обърнато сериозно внимание на пътя Русе- Бяла, където са станали и по- голямата част от катастрофите, също и на необходимостта той да бъде разширен в четирилентов.

Идея за премахването на крайпътните дървета бе подкрепена и от представителите на Спешна помощ в града, на Регионалната инспекция по околната среда и водите, както и на общината. За целта в Русе ще бъде създадена и работна група, която да изготви предложения за плана на работа.