Литературен дом на името на Христо Фотев за бургаските писатели

Мисия Бургас

16-01-2015, 13:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стихове на Христо Фотев за старта на днешната сесия

Пишещото братство се обединява в реставрирана сграда

Тази година бургаските писатели ще се сдобият със свой литературен  дом. За целта стара сграда в сърцето на града, на площад “Баба Ганка”, ще бъде цялостно реставрирана и пригодена за нуждите на пишещото братство.

Община Бургас е готова на 90 % с техническия проект. Текат и последните съгласувания с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Идеята е писателската къща да носи името на Христо Фотев и там да се оформи пространство, в което да се изложат снимки, вещи и материали, свързани с големият поет.

Предложението на кмета Димитър Николов е бургаските писатели да се обединят в асоциация, без отделните дружества да губят своя облик и самостоятелност. Според него, така грижата за новия им дом ще е  споделена.

Мащабното преустройство на сградата ще започне до месец, веднага след официалното одобрение от Министерството на културата. Ще бъдат подсилени основите, сградата ще бъде санирана, а вътрешното пространство преподредено. Предвидена е представителна зала за събития и кафе-клуб. Отделно помещение ще побере вещи на незабравимия Христо Фотев – своеобразен музеен кът, посветен на най-нежния бургаски поет.