1000 лева е средната заплата за работа в кол център

Общество

16-01-2015, 16:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

ИТ индустрията и аутсорсингът на бизнес услуги ще предоставят най-големи възможности за работа

Два сектора ще предоставят най-големите и атрактивни възможности за намиране на работа през 2015 г. Това са ИТ индустрията и аутсорсингът на бизнес услуги, показа проучване сред агенциите за подбор на персонал, предаде Стандарт.

Всичко, свързано с информационните технологии, ще се търси и тази година на пазара на труда като топъл хляб, заяви Павел Хаджиев от Job Tiger. Всяка втора обява в сайтовете за работа е за позиции в ИТ индустрията. Гладът е за програмисти, оперативни служители, тестери, проджект мениджъри, поддръжка, специалисти в търговските отдели, човешките ресурси и администрацията. Средното възнаграждение в сектора вече е близо 4000 лева, което е 4 пъти над средната заплата за страната. Заетите в ИТ индустрията през м.г. достигнаха около 17 000 души, като средно ръстът им на година е около 10%.

В България и тази година ще продължи разрастването на центровете за изнесени бизнес услуги. В тях се търсят специалисти с технически умения, които работят със специализиран софтуер плюс владеене на чужди езици - освен английски, се търси френски, италиански, испански, португалски, руски. Много от тези компании вече започват да откриват втори офис в България - след София, и в други големи градове като Пловдив, Варна и Бургас. Освен кол-центрове (call center) за пряко обслужване на клиенти, дейността им е свързана и с финансово-административни, търговски и други услуги. Затова сред търсените позиции ще са и за хора с финансово и икономическо образование. В този сектор средното възнаграждение е над 1000 лева в зависимост от позицията и задълженията на служителя.

Продължава разрастването на производства на компоненти за автомобилната индустрия, където ще се търсят технически кадри. Раздвижване има и в сектора на недвижимите имоти.

Продавачи и шивачки пък се очертават като най-търсените професии в бюрата по труда.

За една година броят на безработните в България намаля с 50 000 до 366 470 души, отчете шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. За сравнение с година преди това спадът е бил само 5500 безработни. Средногодишната безработица у нас през 2014 г. е 11,2%, като през декември пада до 10,7%. Такъв спад в последните месеци на годината не е имало от 2002 г. насам.

Агенцията по заетостта отчита стабилизиране на пазара на труда, след като броят на започналите работа с посредничеството на държавата достигна 188 000 души. От тях само 27 000 са субсидираните работни места. Ръстът на трайно разкритите от реалната икономика позиции е с 22 000 повече от преди година.

Подготвяните повече от година електронни услуги в бюрата по труда най-после ще заработят реално до месец-два, обеща шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Сред тях е известяването на регистрираните безработни с SMS за откриването на подходящи за тях работни места. Търсещите работа пък ще може по интернет да подават в бюрата по труда своите автобиографии и желани позиции. Работодателите също ще може чрез сайта на бюрата по труда да пускат заявките си.

По-високи заплати и по-голям брой заети в туризма, прогнозират фирмите от бранша. По Северното Черноморие за Лято 2015 расте търсенето на работна ръка от камериерки до управители на ресторанти и хотели, заяви председателят на Браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич Димитър Димитров. Ръстът в търсенето на кадри по Северното Черноморие се дължи и на новите три хотелски комплекса, които ще отворят врати в курортното село Кранево. "По последни данни в страната предстои да отворят врати общо 14 нови хотела от големи вериги, за които ще е нужен персонал", съобщи Димитров. Според него голяма част от ресторантьорите и хотелиерите са готови да завишат заплатите.

По Южното Черноморие тази година водещ отрасъл ще бъде строителството. Търсят се зидари, фаянсаджии и общи работници.