Писанчев: Не бива да допускаме разделение в обществото

Страната ни трябва да се гордее, че не е допуснала присъединяване на българи към „Ислямска държава”, заяви главният мюфтия

Не бива да допускаме разделение на обществото на религиозен и етнически принцип и по социален статус, противопоставянето не решава проблемите. Това заяви председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев по време на днешната си среща с главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България Мустафа Хаджи в присъствието на Ведат С. Ахмед, вр.и.д. председател на Висшия мюсюлмански съвет и заместник-главен мюфтия и Ахмед Ахмедов, главен секретар, предаде „Фокус”.

„В този аспект ние нямаме противоречия и сме убедени, че не трябва да допускаме противопоставяне. Осъждаме варварския акт, сполетял френския народ и смятаме, че не това е начинът, по който трябва да се подходи”, посочи главният мюфтия Мустафа Хаджи. По думите му страната ни все още може да се гордее с факта, че не е допуснала присъединяване на български граждани на страната на т.нар. „Ислямска държава”, което обаче трябва да служи не за успокоение, а като мотивация да бъдат взети всички необходими мерки за бъдеща превенция.

„В България ние имаме чудесен модел на толерантност и мирно съжителство. Той е нашето богатство. Наша е отговорността да съхраним този модел”, каза още Владимир Писанчев.

Главният мюфтия и председателят на ДАНС обсъдиха актуалната ситуация и се обединиха около необходимостта от активно сътрудничество между институциите за съхраняване на единството и сигурността на българската нация.

Срещата е в рамките на поредицата от разговори между председателя на ДАНС и лидери на официалните религиозни институции в България, насоченa към поддържане на установения активен и конструктивен диалог за запазване на традиционните религиозни ценности, интегритета и стабилността на държавата и духа на взаимно разбирателство и уважение между религиозните общности в страната, както и за продължаване на сътрудничеството при противодействието на рискови процеси.