Оксфордският университет забрани прасетата в учебниците си

Общество

16-01-2015, 17:49

Снимка:

twitter.com/Jeremy Barker

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Университетът не искал да обиди мюсюлманите

Издателството на Оксфордския университет, което е най-голямото университетско издание в света, е предупредило своите автори да не използват „прасета”, „наденички” или всякакви думи или изображения, свързани със свинското, в текстовете си, които са предназначени за деца, съобщиха британските медии, цитирани от БТВ.

За съществуването на правилото стана ясно покрай дебатите за свободата на словото и накърняването на чувствата на мюсюлманите след атаките в Париж.

В предаване на „Радио 4” водещият Джим Ноти, чиято съпруга е писателка на учебници за Оксфорд, прочете писмо, изпратено до неговата жена, в което са описани новите странни изисквания, и нарече ограниченията безумни.

Британският депутат Халид Махмуд, който е мюсюлманин, се съгласи с това и нарече правилото „безумно”. „Когато хората отидат твърде далеч, това компрометира цялата дискусия”, подчерта той, цитиран от „Дейли телеграф”.

Според коментатори нито мюсюлмани, нито евреи биха се обидили от споменаването на животни в детски книги. В социалните медии също заваляха подигравки към правилото и последваха въпроси като: „Какво ще стане с фермата на Стария МакДоналд” или „Как ще разказваме вече приказката за трите прасенца”.

От издателството се защитиха, като заявиха, че остават ангажирани с абсолютната мисия към „академично и образователно превъзходство”.

„Нашите материали се продават в близо 200 страни и като такива, без да правим компромис с нашия ангажимент по какъвто и да е начин, окуражаваме някои автори на образователни материали да се съобразяват с културните различия и особености”, заяви говорител на издателството.