Вестниците в събота, 17 януари

Най-доброто от печата

17-01-2015, 07:12

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пускат отново спрените влакове, съдът не екстрадира Жоашен

Отмяната на решението за спиране на влакове е водеща тема за вестниците в събота

„Няма да бъдат спирани влакове. Това заяви пред журналисти транспортния министър Ивайло Московски.
„Няма да има смисъл да се виждаме в широк план, да изговаряме пак всичко. Г-н Горанов е информиран. Преди малко даже разговаряхме по телефона с оглед на това, че тези 40 милиона лева, чакащи нотификация от Брюксел, стоят в невъзможност да бъдат ползвани, той се съгласи да бъдат с едно постановление прехвърлени към общата сума субсидия на БДЖ", обясни Московски.
„Това, което беше искането на всички колеги от транспортна комисия, ще се случи - ще подготвим постановление да се прехвърлят тези суми. Ще работим в посока да се получи нотификация от Брюксел, за да може по-нататък да се разчита на тази държавна помощ, която ще одобри Брюксел", подчерта той.
„Ще подготвим постановление и вероятно ще го внесем на следващия Министерски съвет", каза Московски. В отговор на депутатски въпрос в парламентарната зала той добави, че вече спрените влакове ще бъдат пуснати отново.
Но предупреди, че не е възможно това да стане за всички линии, защото някои са съкратени заради предписания за безопасност. „Липсата на средства за ремонти - необходимостта е за около 25 млн. лв., не е позволила поддръжката на тези състави и няма как да бъдат възстановени дори и да се върн субсидията", обясни министърът.  Както в. „Сега" писа, това се отнася за линиите по направлението Габрово-Царева ливада, по които досега са се движили мотриси от 50-те и 60-те години, които са опасни". - в. „Сега".

„Не трябва да се съкращават влакове и да се уволняват служители на БДЖ, а да се оптимизира железопътният транспорт. Това каза пред „Фокус" Петър Кадиев, депутат от АБВ и член на Комисията по транспорт в Народното събрание. Той добави, че ако в една държава няма развити железници, това влияе негативно върху развитието на икономиката.
„Аз съм оптимист за бъдещето на БДЖ, защото цялата Комисията по транспорт застана зад позицията, че трябва да се развива жп транспорта, а не да се съкращават влакове и да се уволняват служители в тази икономическа криза", добави депутатът. Кадиев каза още, че жп транспортът трябва да развива, защото е най-евтиният и екологичен транспорт.
Петър Кадиев каза още, че в рамките на до 3 месеца трябва да се изготви стратегия за финансово стабилизиране на БДЖ. „В този период влаковете не трябва да се спират", категоричен бе народният представител". - в. „24 часа".

„БДЖ няма да спира от движение 81 влака, както беше планирала и ще върне обратно в разписанието спрените на 12 януари влакове. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски, който се е договорил с финансовия министър Владислав Горанов субсидията за пътническите превози на БДЖ да бъде увеличена с 40 млн. лв.
От думите на Московски обаче се разбра, че има технически проблеми в разписанието да бъдат възстановени всички 38 влака, спрени на 12 януари.
„Възстановяването им не може да стане веднага, ще гледаме да го направим до 1 февруари", казаха за „Труд" от „БДЖ Пътнически превози". Според ръководството на предприятието някои от спрените 38 влака са били мотриси от серия 32, произведени преди повече от 40 години в бившия СССР. Те не отговарят на съвременните изисквания за безопасност, а в ремонтирането им няма икономически смисъл. Затова тепърва ще се търсят локомотиви и вагони, но възможностите на компанията в това отношение не били големи.
Най-вероятно ще бъдат възстановени почти всички влакове по линията Габрово-Царева ливада с изключението на тези в ранните следобедни часове, тъй като те се ползвали от съвсем малко пътници. При новия график от 1 февруари ще се внимава да има повече влакове в ранните сутрешни часове и вечер, тъй като с тях хората отиват на работа или на училище и после се връщат в къщи. Железничарите обещаха този път предварително да се допитат до общините.
Междувременно протестите в страната срещу спирането на влакове продължиха и вчера".- в. „Труд".

Пенсионната реформа също е сред водещите теми в пресата днес

„Управляващото мнозинство заговори за увеличение на вноските за пенсия. След закрита среща с представители на политическите сили в парламента вчера вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) обяви, че ниските осигуровки означават високи данъци и водят до дефицит в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), който държавата трябва да покрива.
В момента удръжките за пенсия са 17,8% от основната месечна заплата. На срещата вчера не се е обсъждало детайлно с колко и откога те да бъдат увеличени. Разговори по пенсионната реформа ще има всеки вторник.
Депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова потвърди, че трябва да се мисли за вдигане на пенсионните вноски, но на по-късен етап. Съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев обяви, че такава мярка може да получи подкрепата на десните само ако е в пакет с план за цялостна реформа. В Патриотичния фронт не са обсъждали идеята.
Преди да се мисли за размера на вноските и цялостната реформа, трябва да бъде уреден въпросът с частните пенсионни фондове и възможността за прехвърляне на средства от тях в НОИ. ГЕРБ планира да спази поставения срок и да има визия по въпроса до 31 март". -  в. „Труд".

„Властта се готви да повиши вноските за пенсия. Преговорите между политическите партии за пенсионната реформа едва сега започват, но все по-често се чуват предложения за вдигане на осигуровката наред с възрастта и стажа. В момента вноската за пенсия за масовата, трета категория труд, е 17.8%. За сравнение през 2000 г. размерът й беше 32%. "Ниски пенсионни вноски водят до високи данъци", коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той припомни, че в момента държавата субсидира с данъци 53% от разходите за пенсии. "Увеличение на пенсионната вноска би освободило част от данъците за други плащания", поясни Калфин. ГЕРБ също мислят върху размера на осигуровката. "Един от вариантите е вдигането й за сметка на по-плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране", поясни Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия в парламента. Дори в Реформаторския блок са склонни да преговарят по тази тема". - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават и за отказа на съда да екстрадира французина Жоашен.по обвинението в отвличане

„Съдът в Хасково отказа да екстрадира във Франция задържания при опит да излезе в Турция Фриц-Жоли Жоашен, съобщи Нова ТВ. Съдът решава за екстрадицията на французина по две европейски заповед за арест - за опит за отвличане на детето му и за тероризъм.
Отказът сега е направен по обвинението за опит за отвличане, като за него магистратите са се позовали на българското законодателство, което не предвижда наказание за това. Именно по това обвинение французинът се призна за виновен и преди време сам поиска да бъде предаден на френските власти. Съпругата на Жоашен - Зайнем Сиоар е подала сигнал в края на 2014 г., че мъжът й се опитва да изведе 3-годишния им син в Сирия. Според френските разследващи мъжът е планирал да въведе сина си в идеите на радикалния ислям.
Съдът отложи за вторник взимането на решение дали да екстрадира Жоашен по обвинението в тероризъм". - в. „Дневник".

„Съдът отхвърли искането за екстрадицията на Фриц Жоли Жоашен за отвличане на сина си
29-годишният френски хаитянин Фриц Жоли Жоашен ще бъде екстрадиран за Франция за участие в организирана терористична група, подготвяла атентати, реши състав на Хасковския окръжен съд. Приятелят от детинство на братята атентатори Шефир и Саид Куаши даде съгласието си да бъде репатриран пред съда днес. Той обаче формално ще има още 3 дни за размисъл, в които може да промени становището си. Така окончателното дело за експулсирането му по искане на френските власти ще бъде следващия вторник.
Както вече многократно писахме, Жоашен бе заръжан сутринта на 1-ви януари т.г. на ГКПП Капитан Андреево. Първата Европейска заповед за него бе по обвиненията на съпругата му Зайнем Сиоар, че похитил 3-годишният им син Абделрахман за Сирия, където трябвало да бъде обучаван в радикален ислям. Поради несъотвествия с нашето и френско законодателство обаче съдът отказа естрадиция по първото обвинение. Той няма и да бъде разследван за похищението след като изрично посочи, че иска да бъде задействан т. нар. "принцип на особеноста". Ако Жоашен бе екстрадиран по първото обвинение, нямаше да може да бъде съден във Франция по второто - за тероризъм.
Във второто обвинение той вече е сочен за връзки с клетката на екзукуторите на журналистите от седмичника "Шарли Ебдо", братята Шефир и Саид Куаши". - в. „24 часа".

„Заловеният у нас по обвинение за участие в терористична група Фриц Жоли Жоашен пътувал в автобуса към Турция с още трима от френските списъци за терористи - двама мъже и една жена. Единият от тях е осъждан през 2006 година за незаконно влизане в Ирак. Другият е търсен във връзка със сестра му, която в момента се разследва от френските власти за трафик на бойци към Сирия. Третият спътник на Жоашен, търсен за тероризъм, е жена, чийто съпруг в момента излежава присъда във френски затвор за тероризъм. Това стана ясно в петък в Хасковския окръжен съд, където се гледа делото за екстрадация на парижанина, поискана с Европейската заповед за задържане.
29-годишният французин беше свален от автобуса на ГКПП Капитан Андреево на 1 януари. Другите трима търсени от французите за връзка с терористичната групировка, организирала кървавото покушение на 7 януари, при което братята Куаши стреляха на месо, на практика са били под носа на българските служби, но са се отървали на косъм от арест и са продължили пътуването си. Разминаването идва от там, че арестът на Жоашен в първия ден на годината в Българско беше заради сигнал от съпругата му, че на 30 декември е отвлякъл 3-годишния им син Абдел-Рахман.
Днес в Хасково имаше две последователни дела. По първото за отвличане съдът отказа да екстрадира Жоашен, въпреки че той поиска час по-скоро да бъде предаден на френските власти. По втората Европейска заповед за арест, въпреки тежкото обвинение - участие в организирана престъпна група, занимаваща се с подготовка на терористични актове, Жоашен отново даде съгласие да бъде екстрадиран. Според процедурата той има тридневен срок, в който може да размисли и да оттегли съгласието си. Така окончателното решение за предаването му на френските власти ще бъде взето във вторник". - в. „Стандарт".