На събор в Разград поставят рекорд за най-дълга сватбена софра

Ще бъде пресъздадена тракийска сватба от 19 век

За поставяне на рекорд на Гинес за най-дългата сватбена софра (месали) и за най-многолюдна старинна сватба ще кандидатства сдружение „Лудогорие 2012” в Разград. Това ще стане по време на Четвъртия национален фолклорен събор „Лудогорие”, който ще се състои на 3, 4 и 5 юли в местността „Пчелина” край Разград, съобщиха днес на пресконференция организаторите на събитието от сдружение „Лудогорие 2012” и РЕКИЦ „Читалища” в лудогорския град, съобщи razgrad.topnovini.bg.

 На тазгодишното издание на събора ще бъде пресъздадена тракийска сватба от 19 век. Ритуалът за сватбата ще бъде изпълнен от НЧ “Изгрев“ 1928 - село Сладун, НЧ“Васил Левски“ 1934 - село Радовец, и пенсионерски клуб "Здравец" - село Студена от община Свиленград.

 С благословията на отец Иван от Нови Хан във вечна вярност ще се врекат младоженците Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора. Те са избрани измежду шест двойки, изпратили видеоматериали с ритуал от старинна сватба, характерни за техните региони. Стойка и Росен живеят на семейни начала, имат дете на 2 години.

 За проявата организаторите имат готовност да посрещнат и нагостят около 4000 души, като участниците трябва да бъдат облечени в българска народна носия. За пресъздаване на ритуала на поляната в местността „Пчелина” ще бъдат опънати 8 дълги софри (месали) с дължина от 100 до 120 метра всяка една от тях. Организаторите на събора са дали поръчка за 4000 глинени купи, 4000 дървени лъжици, 600 погачи, 600 кг сирене, 2.5 тона курбан от 25 агнета, приготвен в най-големият Български "Юнашки тиган" и най-голямата Българска "Юнашка тава", както и 2 тона вино.

 Миналата година на третото издание на Националния фолклорен събор „Лудогорие” пресъздаде старинна сватба, с която постави Балкански рекорд за най-дългата сватбена софра, на която бяха седнали 1520 души - гости, облечени в традиционни носии. Балканският рекорд за дължината на сватбената софра беше 441.60 метра.

 Специални гости на тазгодишното издание са Бинка Добрева, квартет „Славей“, Росица Пейчева, Пепи Христозова, Ваня Вълкова, Татяна Стоянова, Николай Славеев, орк. Цветница и орк. Калофер. Както и Гайдарски състав при СОУ „ Сава Доброплодни“ - Шумен, Кукерски клуб „Златното руно“ - Челопеч, нестинарски игри в изпълнение на Евгени и Галя Стефанови и Национално дружество „Традиция“ - Шумен, Велико Търново и Нова Загора.

 За да не стават задръствания, както миналата година, от сдружение „Лудогорие” се ангажират през пролетта да насипят с фракция стария път от „Пчелина” към Островче, за да излизат оттам автомобилите.

 За забавление на децата е предвиден конкурс за рисунка "Моят роден край". Творбите им ще бъдат качени в интернет, а наградата на победителя ще бъде посещение в Карлово, Калофер и Сопот в дните на празника Голяма Богородица през август.