Годината на Сатурн, или на кой къде му предстои да поработи здраво през 2015

Хороскоп

17-01-2015, 13:01

Снимка:

N/A

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Подаръци ще има, за всички.....според заслугите

В отговор на комерсиалния позитивизъм, така масово завладял астрологичните прогнози, тиражирани от медиите в навечерието на 2015, смятам, че един обективен астрологичен поглед, макар и доста отрезвяващ,  няма да е излишен. Разбрахме вече кой какво ще спечели и на кого къде му е късмета през новата година. Оказва се, че ни предстои едва ли не втори ренесанс, златна година на изобилието, просперитета и подаръците на съдбата, които Бог ще раздава щедро, едва ли не на всички без оглед на усилията и постиженията до момента. В контекста на ню-ейдж вълната на позитивния блян, масово завладяла света, подобни очаквания може би звучат оправдано, но безпристрастния астрологичен анализ всъщност далеч не предполага подобна щедрост. А и пред вид това, че годината ще се развива най-вече под влиянието на нововъзникващ и доста продължителен конфликт между Сатурн в Стрелец и Нептун в Риби, който освен цивилизационен слъсък, ще ни донесе и принудително приземяване и освобождаване от лъжливи представи, философски концепции и нездравословни илюзии един по-реалистичен подход няма да е излишен.

И така! Да започнем с това че 2015 е година на Сатурн. Засега не възнамерявам дори да продължавам нататък. Ще се огранича в тази първа точка на стандартния годишен астрологичен анализ, за да разгледам по-подробно задачите и уроците, които Сатурн е приготвил за всеки зодиакален знак. Защото, о изненада, Сатурн обикновено не раздава подаръци. Ако въобще раздава нещо, то е награди, при това много пестеливо, при това след сериозна ревизия и дълга, щателна проверка на заслугите. Напомням че Сатурн екзалтира във Везни - абсурд е да прояви неточности с мерките и теглилките, равновесието му е есенциално качество. Някои дори го наричат скъперник. Аз не бих била толкова крайна, просто не смея - това е Сатурн все пак, а той не обича крайностите. Бих го нарекла справедлив.

Сатурн обикновено ни предизвиква да се отнасяме реалистично към живота и към нещата, които го осмислят. Особено към онези, върху които избягваме да фокусираме вниманието си. Той изисква от нас работа, много работа, а си служи с ограничения, отлагания, чувство на безсилие и дори често с болести, но само ако човек пренебрегва отговорностите към себе си и не оценява обективно живота си. Чрез своя инструментариум Сатурн се стреми да окаже натиск върху нас, за да ни накара да се изправим срещу онези ситуации и области в живота си, в които липсва структура, дисциплина и вътрешна сила. В тези области той забавя естествения ритъм, за да направи проверка на качеството и устойчивостта и да ни помогне да ги структурираме и укрепим до здравословни и напълно жизнеспособни граници. И тъй като целта на моите астрологични прогнози винаги е те да бъдат не само окуражителни, но и полезни, смятам, че е разумно да подходя към годишната прогноза от гледна точка на Сатурн и неговото послание към всеки зодиакален знак. Не забравяйте, че освен Слънцето, Асцендентът и Луната също представляват важни аспекти от нашата същност, затова информацията за знаците, в които те се намират, също ще ви бъде полезна и нужна. Важни уточнения внася домът, в който транзитира Сатурн.

 

Овен, Асцендент Овен, Сатурн транзитиращ през девети дом
Ето това са хората, на които през настоящата година ще им върви малко повече от обичайното. Условието тук е да сте се научили да си взаимодействате с околните така, че да сте получили достатъчно голяма широта на възприятията и приемане на чуждото различие. Сега вече идва време, в което следва да съумеете да подчините това взаимодействие на значим идеал или да го използвате за личното си самоусъвършенстване. Ще станат видими и резултатите от досегашната ви работа, а ако те са незадоволителни за вас, това вероятно ще се дължи на проявено в миналото нетърпение, но дори в този случай, това просто е намек, че трябва да работите по-усилено . До голяма степен максималното удовлетворяване на амбициите ви тепърва предстои, а на този етап трябва просто да се научите да концентрирате, насочвате и използвате мисловната си енергия. Едни ще учат, други ще преподават, ангажиментът с личното самоусъвършенстване обаче е безусловен за всички. Опитът по отношение на отговорността за собственото ни влияние върху околните също, така че бъдете внимателни.
В началото на годината и в летните месеци стари и недовършени ангажименти, касаещи финансови дела, все още могат да ви ангажират. През пролетта и началото на лятото обаче сте длъжни и пред себе си, и пред околните, да използвате максимално порива и вдъхновението, на чиято подкрепа ще можете да разчитате за решителни и целеустремени действия. Посоката е ясна - личните амбиции, касаещи областта, която чувствате като призвание. Така през есента ще можете да се поздравите и с първите успехи. Да, разбирам, струва ви се много бавно, но пътят към трайните постижения е дълъг и по него се напредва стъпка по стъпка. Прескачанията, пропуските и прибързаността ще ви отведат до обезкуражаващото чувство на неопределеност и липса на цел и посока в края на годината. В личния живот ще трябва да се постараете да изгладите взаимоотношенията до средата на лятото. После няма да имате нито време, нито желание за това.През есента ще трябва да обърнете внимание не само на работата, но и на здравето си.
Накратко: Концентрирани усилия в области, позволяващи ви да разширите кръгозора си, да ревизирате житейската си философия до степен, позволяваща ви по-съзнателно да подхождате към различията на чуждите гледни точки, да осигурите академична основа за амбициите си и академична публика за постиженията си.

Телец, Асцендент Телец, Сатурн транзитиращ през осми дом
Едва излезли от едни тежък период на ревизия на взаимоотношенията, на Телците им предстои да понатрупат опит, свързан със зависимостта от околните - морална и материална. Вероятно ще изпитате потребност да дисциплинирате желанията и да структурирате емоционалните си привързаности, но това със сигурност не е лека задача, тъй като налага необходимостта да сложите край на множество остарели модели и схващания. Ще се наложи също да се изправите лице в лице с някои факти и обстоятелства, които до момента сте избягвали, поради страх от разочарование или загуба на контрол. Въпреки че почти през цялото време ще се чувствате привлечени и ангажирани от подсъзнателните процеси, протичащи вътре във вас, не бива да губите връзка с корените си и най-вече с членовете на семейството си и най-интимното си обкръжение, на чиято подкрепа можете да разчитате. Важно място в живота ви ще заемат семейните ценности, за които предстои да придобиете една нова, далеч по перспективна представа. Естествено, по обичайния за вас начин, е възможно първо да се изправите пред опасността да загубите нещо, за да се уверите в това колко ценно в действителност е то за вас.  През цялата година бъдете изключително внимателни по отношение на финансовите сделки и въпроси и избягвайте участие в съмнителни проекти и предложения. Ще имате достатъчно перспективни възможности, особено във втората половина на годината, която ви обещава емоционален и творчески подем.
Накратко: Съзнателен ангажимент и освобождаване от натрупаните морални и материални дългове, овладяване и  решаване на проблемни въпроси, касаещи интегрирането и разпределението на съвместни ресурси, включително обмена на сексуална енергия.

Близнаци, Асцендент Близнаци, Сатурн транзитиращ през седми дом
Като изключим периодите на ретрограден Меркурий, за вас почти цялата година ще бъде време за активно общуване - обстоятелство, което за вас винаги е източник на житейско удовлетворение. Ще трябва да бъдете малко по-практични и критични обаче, ако желаете да се възползвате пълноценно от обилния информационен поток. На качествени знания, идеи и информация можете да разчитате най-вече в началото на пролетта и на лятото. Това е вашето време - ще имате възможност да придобиете много нови знания, да разширите приятелския си кръг и да обогатите представите си с вълнуващи пътувания. Колкото и вдъхновяваща за вас да е тази тенденция обаче, тя няма да успее да разсее настойчивата необходимост да вземете трудни решения, касаещи ангажиментите ви към делови и лични партньорства. Като за начало, може би ще се наложи да се дистанцирате, за да можете обективно да прецените тяхната автентичност и да предефинирате подхода си към онези връзки, които имат цялостно влияние върху живота ви. Настъпва време, в което ще можете да прецените кой и до колко може да отговори на очакванията ви. А може би и да преформулирате самите очаквания според действителните си нужди и обективните възможности на партньорите си. Този процес все по-настойчиво ще изисква внимание и ангажимент от ваша страна, затова не пропускайте възможността, която ще имате във втората половина на лятото за да въведете ред в делата си и да уредите някои нерешени от предходната година битови и здравословни въпроси.
Накратко: Ревизия на взаимоотношенията и придобиване на опит по отношение на изграждането на здравословни и пълноценни връзки и балансиран обмен със социума, без загуба на личните граници и идентичност. Поемане на отговорност и нови задължения към взаимоотношения, подкрепящи идентичността и отказ от нездрави зависимости към нежизнеспособни връзки.

Рак , Асцендент Рак, Сатурн транзитиращ през шести дом
За чувствителните Раци, студената и взискателна природа на Сатурн е крайно плашеща и чужда, а настоящата година в допълнение ще изисква от тях да пожертват емоционалния и битовият си комфорт, за да се посветят с трудолюбие и дисциплина, на професионалните си задължения и най-вече на усъвършенстването на уменията си, битовите и здравословните навици. Затова пък още в средата на лятото ще можете да оцените практическите резултати от своя труд. Ако резултатите са незадоволителни, ще трябва да насочите вниманието си към онези свои навици, които възпрепятстват ефективността ви и да се справите със склонността да пилеете времето си и да се занимавате със второстепенни неща. Сигурно няма да бъдете особено доволни от това, че банални битови, професионални и здравословни проблеми изцяло ще обсебят ежедневието ви, но именно те ще ви подскажат какви промени трябва да предприемете в ежедневната организация на бита си, привичките, отношението към тялото и здравето, за да си изградите оптимален жизнен режим, който да бъде действителен източник на сигурността и комфорта, към който се чувствате така привързани. През цялата година избягвайте рисковани авантюри, а ако работата ви е незадоволителна, не бързайте да я сменяте.
Накратко: Грижа за здравето и ревизия на навиците до редуцирането им в максимално здравословен и ефективен режим на живот, осигуряващ пълноценен ангажимент към професионалните амбиции и битовите задължения.

 

 Лъв, Асцендент Лъв, Сатурн транзитиращ през пети дом
Вие вече следва да сте се научили да подхождате сериозно и дисциплинирано към онези житейски структури, изграждащи жизнения ви фундамент. Семейните дела ще продължават да изискват вашето внимание и участие, но няма да е зле ако намалите степента на взискателност към близките си за сметка на по-голяма готовност за лична отговорност към общите семейни дела и ангажименти. Това няма да ви попречи да реализирате мащабните проекти, които замисляте. В препъни камък могат да се превърнат по-скоро внезапни любовни увлечения през есента и в края на годината, както и участието ви в съмнителни финансови авантюри. Поддържането на порядък в делата ви е достатъчна гаранция за материалното ви благополучие. В началото на годината може да почувствате понижена жизнена активност и блокиране на обичайните източници на радост в живота ви, особено ако до сега сте насочвали жизнената си енергия в непродуктивни занимания или сте свикнали да си доставяте наслада чрез повърхностни изживявания. Блокирания достъп до обичайните радости обаче ще ви помогне да откриете и развиете собствените си вътрешни източници на любов и съзидателност. С присъщия си драматизъм вероятно ще преживеете и твърде обезкуражаващото за всеки с подчертан Лъв в хороскопа усещане, че сте недостатъчно обичани и оценени, но следва да имате предвид че търсенето на повече внимание,  по-скоро ще отблъсне хората, към чиято близост се стремите.Драматичните изблици и безцелните показни действия няма да имат обичайния ефект, но ако сега се научите да влагате повече дълбочина в начина си на себеизразяване, в бъдеще може би няма да имате нужда от тези "специални ефекти".
Накратко: Съзнателен и целенасочен ангажимент за реализация на заложения потенциал у човека да бъде творец на собствената си съдба, поемайки отговорност за личното си щастие.

Дева, Асцендент Дева, Сатурн транзитиращ през четвърти дом
През тази година ви предстои да започнете процес на настройка към своите основни потребности, което ще изисква от вас връщане към онези основи, които изграждат скелета на живота ви. Семейството, семейните ценности, домът и родът, хората и обстоятелствата, които са източник на вашата емоционална и материална сигурност ще станат причина да дефинирате по-ясно правата си, но и ще отправят към вас претенции, изискващи поемането на лична отговорност. Или иначе казано - време е да осъществите проверка и да укрепите онзи базов фундамент, от който се нуждаете, за да гарантирате оцеляването си. Сега е моментът например да започнете строителството на нов дом, да извлечете есенцията от досегашните си усилия, за да ги превърнете в основа на бъдещи постижения или да поемете отговорност за чувствата си, превръщайки ги в семейни отговорности. Впрочем в личните взаимоотношения съвсем няма да ви липсват вълнения и ярки моменти и не са малко тези, които ще почувстват, че създаването и изграждането на нови връзки ще им се отдава с повече лекота, отколкото компромисите, които са необходими за съхраняването на вече съществуващите. Вълнуващото очакване за нещо ново и различно ще придобие съвсем конкретна форма и измерение през есента, когато дори сериозни и разумни същества като вас ще имат повод да повярват че понякога чистата вяра и оптимизмът са по-надеждни и ефективни от разумните доводи и неоспоримите факти. Е, в края на годината задълженията към дома и близките могат отново да ви приземят, но само колкото да ви напомнят, че следва да се посветите с присъщата си грижовност в служба на тези, които се нуждаят от нея.
Накратко: Съзнателно слизане надолу и навътре към основите и изследване на базовите източници на сигурността и оцеляването ви. Директна среща с кармата и ангажиментите към дома и рода. Време за преустройство на жилището и домашните условия , преразглеждане и ясно дефиниране на източниците на емоционална, морална и физическа сигурност, с цел гарантиране на базовия комфорт.

Везни, Асцендент Везни и Сатурн транзитиращ през трети дом
На светски настроените Везни ще им се наложи да станат малко по-критични към подбора на хората, които влизат в ежедневното им обкръжение и темите, които коментират с тях. Или напротив - ако грижите по запазването на финансовото статукво и прилагането на финансова дисциплина са наложили в последните две години да ограничите и замразите контактите си, сега ще трябва да опресните комуникативните си умения. Така или иначе за вас започва нов, далеч по-лек период, освен ако не сте развили до крайност някои от по-деструктивните нагласи на Везни, като например липсата на собствено мнение. Е, сега искате или не ще трябва да се научите да бъдете по независими в мислите и идеите си, да ги дефинирате и да ги отстоявате. За да придобиете повече сигурност в обективността и дълбочината на познанията си, като за начало можете да направите една обзорна обиколка по актуалните курсове и семинари по теми, влизащи в кръга на вашите интелектуални интереси или осигуряващи повишаване на квалификацията ви. И най-вече, на онези от тях, на които винаги сте искали да разполагате с време и условия да се посветите. Процесът на преоценка на ценностите, през който преминавахте напоследък, ще завърши окончателно през лятото. Затова най-добре не си правете планове за есента - нищо чудно да планирате нещо, което в последствие няма да се окаже така привлекателно и нужно за вас.
Накратко: Ревизия на близкото обкръжение и ежедневните контакти и начина, по който си взаимодействаме с тях, с цел по-пълноценен и продуктивен интелектуален обмен. Дефиниране на границите във взаимоотношения с приятели и познати. Съзнателен отказ от непродуктивно общуване.  Съсредоточено и задълбочено усвояване на нови знания, факти и идеи, позволяващи придобиване на нови умения за оптимално съчетаване на вродената интелигентност и придобитото познание и прилагането им на практика.

Скорпион, Асценднет Скорпион и Сатурн транзитиращ през втори дом
Финансите са ви любима тема и сигурно ще въздъхнете с облекчение, когато осъзнаете, че дълбоката дисекция на вашата същност, обърнала едва ли не душата ви с хастара навън , при това публично, по недопустим за вас начин, най-после приключва. Почти! През лятото отново ще трябва да се сблъскате с онези трудни за решаване въпроси, за които си помислихте, че минахте между капките, а в началото и най-вече в края на годината ще се наложи да преминете през болезнено отрезвяване и освобождаване от илюзиите, касаещи романтичните взаимоотношения. Така или иначе процесът на съзряване и завръщане към собствената идентичност вече приключва, а освобождаването от илюзиите е финалния етап от него, който ще ви помогне да изградите по-жизнеспособни взаимоотношения в бъдеще.  Затова пък кариерата ви ще се развива успешно, стига да не допуснете загуба на репутация в летните месеци. Що се отнася до финансите, те със сигурност ще се превърнат във фокусна точка, но ще се наложи да се потрудите здраво, при това без каквито и да било изгледи за бързи резултати. Предстои ви дълго и не винаги лесно предефиниране на финансовите потребности, начина на придобиване и изразходване на благата и ресурсите, с които разполагате. При това не само онези, имащи конкретно материално изражение, но и талантите, придобитите вече умения и качества, та дори и собствената ви ценностна система, която ще премине през сериозна ревизия. В началото на пролетта, края на лятото и през последните месеци на годината, следва да се въздържате от съмнителни сделки и съблазняващи предложения за рисковани и не съвсем достойни източници на доходи. Обърнете внимание на здравето си в тези периоди и проявете отговорност към физическото си благосъстояние.
Накратко: Преоценка на ценностите и придобиване на опит по теми, касаещи доходи, спестявания и инвестиции, както и необходимата за това финансовата дисциплина. Полагане на основи за придобиване на стабилност и сигурност в материалния свят. Мъчителен, но необходим отказ от безполезни и непрактични дейности и ситуации.

 

Стрелец , Адцендент Стрелец, Сатурн транзитиращ през първи дом
Вие вероятно вече усещате, че условията, правилата, при които е протичал животът ви до момента, започват да губят своята актуалност. Много скоро това усещане ще кристализира в криза на самоличността, крайният резултат от която ще бъда преструктуриране на собствената ви идентичност и превръщането ви в онази личност, която по-ефикасно ще обслужва еволюционното ви развитие и усъвършенстване. Или с други думи ще ви се наложи да се превърнете от това, което искате, в това, което трябва да бъдете. Искрено ви пожелавам двете представи да не страдат от непреодолими противоречия. Този процес изисква осъзнаването и приемането на някои практически истини за себе си. Оптимизмът и великодушието, с които сте свикнали да компенсирате подобни неудобства, ще ви свършат работа дотолкова, доколкото проявявате готовност да ги превърнете от идейни категории, в практично приложими формули, които да приложите по отношение на собствената си личност. Ако вложите цялото си старание в самоусъвършенстването си обаче резултатите няма да закъснеят. Все още можете да берете плодовете на положените в миналото усилия. От есента нататък ще трябва действително да положите старание и да покажете на какво сте способни сега. В края на годината ви предстои да се заемете изцяло с личните си проблеми. Включително и тези, които поради обратната връзка, от която се нуждаете, за да изградите актуална представа за себе си, биха могли да възникнат във взаимоотношенията ви. Приемете мнението, което имат близките ви за вас с благодарност-  като лекарство, от което се нуждаете, за да си съставите по-ясна представа относно това кой сте вие.
Накратко: Ревизия на самоличността, осъзнаване на рeзултатите от действията и поведенческите модели в миналото. Кой съм аз и какъв искам да бъда? Преориентация, ревизия на дългосрочните цели, пробуждане на нови амбиции.

Козирог, Асцендент Козирог, Сатурн транзитиращ през дванадесети дом
Вие поне сте напълно наясно и живеете в пълно съгласие със Сатурновите принципи, така че не ви остава нищо друго освен да продължите да се самоусъвършенствате и реализирате себе си. Въпреки това обаче и вие ще започнете да усещате как старата ви личностна структура някак се пропуква и като че ли се кани да ви напусне. И тъй като сте хора, които имат нужда от ясни правила и сигурен, доказал надеждността си модел, вероятно няма да са се чувствате съвсем комфортно, особено ако се случи, което е възможно, най-големите ви амбиции или дългосрочни цели изведнъж да се сгромолясат или да се окажат напълно необосновани. Не се тревожете, дори и от това ще извлечете полза, в случай че процеса на търсене на нужните решения ви отведе до психологията, езотеричните и духовни учения и практики, за които сега може и трябва да натрупате непосредствен опит. Можете да си го позволите. И финансовите, и семейните ви дела ще бъдат в подем през цялата година, особено през пролетта и лятото. През есента не забравяйте, че вие най-добре знаете какво и как трябва да се направи и не се поддавайте на внезапни, но нетрайни за вас изкушения за колективни дейности. Особено ненадеждни и безпочвени ще се окажат очакванията ви към другите, във връзка с решаването на въпроси, касаещи дела, от които очаквате финансови постъпления. Е, поне ако  това се случи-  знаете изхода: вземете всичко в свои ръце и в края на годината ще можете да се оттеглите в заслужен отдих.

Водолей, Асцендент Водолей, Сатурн транцитиращ през единадесети дом
Вие обикновено сте ориентирани към бъдещето но през настоящата година ви предстои да затвърдете онова което е постигнато до момента и да оцените плодовете на труда и постиженията си, за да можете пълноценно да се възползвате от резултатите на досегашните си усилия. Ще трябва да се заемете детайлно с изследването на ролите и функциите си в обществото тъй като ви предстои да ги предоставите в служба на неговите потребности. Приятелския кръг и общността с която се чувствате свързани ще изискват, но и ще ви помогнат  да дефинирате своите обществени потребности, ограничения и задължения. Ако те са достатъчно здравословни и перспективни и ви позволяват изцяло да осъществите обществената си рола и предназначение ще се наложи да поемете ангажименти които ще ви помогнат напълно и съзнателно да се свържете с осъществяването на общите цели и интереси. В първото полугодие обръщайте специално внимание на приятелското си обкръжение. В него могат да навлязат уникални хора, които значително да променят съществуващите представи и възможности. Много по-важно е обаче съзнателно да преминете към ново равнище на взаимоотношенията с тези които вече познавате. Разбира се новото и неизвестното ще продължават да ви привличат, а сега далеч повече от всякога разполагате с необходимата визия за собствените си възможности за да планирате бъдещи инициативи.Обърнете специално внимание на новите обстоятелства появяващи се във втората половина на годината.
Накратко: Съзнателно дефиниране на постиженията и резултатите от тях. Какво направих до сега, какво не успях и какво да продължа да правя в бъдеще. Опазване и развиване на доказали ефективността си практики посредством които да бъде постигната реализация на социалното предназначение на личността и отказ нереалистични стремежи. Проверка за автентичност на приятелския кръг, груповия интерес и степентнта на готовност и необходимост да се свържем и идентифицираме с тях, както и проверка на готовността за самоотричане в името на груповия интерес и идеал.

Риби, Асцендент Риби, Сатурн транзитиращ  през десети дом
Успехът, постиженията, признанията, доказването и укрепването на личния авторитет, а така също и възможностите за демонстрация на постигнатитя статус ще се превърнат във фокусна точка за вас. Това съвсем не са леки за осмисляне и проявяване теми, напротив, това е пиков момент в осъществяването и реализацията на личността, в която стават видими всички досегашни усилия, както и потенциалът им да се превърнат в грандиозен успех или драматичен провал. А и предвид това че вие обикновено предпочитате да бъдете невидими и да стоите в страни от фокуса на живота предизвикателствата които ще срещнете още в началото на годината със сигурност няма да ви се сторят леки.И те наистина не са. Целта е на една ръка разтояние, резултатът от дългосрочните ви усилия вече придобива ясни очертания но ви предстои да работите много за да видите своите планове и цели реализирани и най-вече да ги превърнете в стабилни и устойчиви във времето постижения. Така в началото на годината и в края на лятото можете да се окажете на ръба на силите си, с ясно осезаемо чувство на недостиг на физически сили, ресурси или ясно дефинирани цели. Всяко зло за добро! - сега повече от всякога имате нужда от адекватна и реалистична представа за себе си, и най вече за онова което ви прави нестабилни и уязвими. Изследването и укрепването на слабите места през тази година ще ви помогне да пожънете истински успех през следващата. Още от сега обаче е добре да се погрижите за имиджа си-все пак ви предстои излизане на обществената сцена.Подходящ период за това е пролетта, която освен обновление във външността може да ви донесе и цялостна промяна във възгледите ви за света. През есента се погрижете за личните си взаимоотношения и не допускайте придобиването на обществен статус да става за сметка на близостта и всеотдайността ви към хората които обичате и на чието присъствие в живота си държите.
Накратко: На проверка подлежи способността ви да си стоите здраво на краката. Консолидация на досегашният опит и дефиниране на областите в които той може да послужи за укрепване на позициите и върхови постижения.Важно е обаче не колко високо ще се изкачите и колко бързо ще постигнете целите си, а колко дълго ще се задържите на върха.