Няколко неща, които да правите всеки ден за по-добър живот

Общество

17-01-2015, 14:28

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Излизайте сред природата и се упражнявайте

Често сами осъзнаваме, че има някои малки неща, за които, ако се погрижим, ще се почувстваме по-добре. За съжаление, често тези мисли остават само в сферата на добрите намерения. А това е грешка. Защото с няколко малки стъпки можем да подобрим значително живота си, предава Мениджър Нюс. А нали в крайна сметка всички искаме това – по-добър живот за себе си, семействата и приятелите ни.

Ето 10 неща, които могат да подобрят живота ви:

1. Излизайте сред природата

Вероятно сериозно подценявате колко важно е това нещо. Всъщност има и редица проучвания, които доказват колко много хора подценяват това. Времето, прекарано сред природата, намалява стреса, прави ни по-креативни, подобрява паметта и дори може да ви направи по-добър човек.

2. Упражнявайте се

Всички знаем колко важно е това, но много малко от нас наистина го правят достатъчно редовно и последователно. Освен здравословните ползи, които са твърде много да бъдат споменати, спортуването ни прави по-умни, по-щастливи, подобрява съня, повишава либидото и ни кара да се чувствате по-добре в собственото си тяло. Мащабно проучване на Harvard, проследило 70 мъже в продължение на 70 години, е установило категорично, че това е една от тайните на добрия живот.

3. Прекарвайте времето си със семейство и приятели

Експертът по щастие на Harvard Даниел Гилберт установява, че това е един от най-големите източници на щастие в нашия живот. Взаимоотношенията с любимите хора са много по-ценни, отколкото можем да си представим.

Да не се чувствате социално обвързани може да ви направи по-глупави или да ви убие. Самотата може да доведе до сърдечен удар, мозъчен удар, диабет и други тежки заболявания. Хората с най-продължителен живот на земята са категорични, че социалните връзки и добрите взаимоотношения в семейството са по-важни за дългия живот и от упражненията. Приятелите са ключ за подобряване на живота. Споделяйте добрите новини и отговаряйте ентусиазирано, когато другите споделят добри новини с вас, така че да подобрите вашите връзки. Искате да бъдете по-щастливи? Направете нещо добро за семейството си.

4. Изразявайте благодарност

Това ще ви направи по-щастливи. Ще подобри взаимоотношенията ви. Ще ви направи по-добър човек. Може да направи живота ви по-добър за всеки около вас.

5. Медитирайте

Медитацията може да повиши щастието ви, смисъла в живота, социалната помощ и да обърне вниманието ви в правилната посока. Същевременно това ще намали гнева, безпокойството, депресията и умората. И в този ред на мисли молитвата може да ви накара да се почувствате по-добре – дори да не сте религиозни.

6. Наспивайте се

Не можете да измамите себе си като постоянно не се наспивате, а искате да не чувствате ефекта от това нещо. Ако сте уморени, ще ви е по-трудно да бъдете щастливи. Когато не си доспивате, е много по-вероятно да се разболеете. “Когато преспите над нещо” наистина подобрява процеса на вземане на решение. Ако сте си недоспали, е много по-вероятно да постъпите некоректно. Наистина има такова чудо като спящата красавица.

Кратките дрямки също са страхотно нещо. Дрямките повишават вашето внимание, подобряват способността да учите, намалят отрицателните и повишават положителните емоции. Ето защо трябва да си подремвате от време на време.

7. Предизвиквайте себе си

Ученето на нов език може да поддържа ума ви остър. Музикалните уроци повишават интелигентността. Да предизвиквате вярванията си може да засили ума ви. Да калявате волята си изисква по малко усилие всеки ден и носи големи ползи за успехите ви, отколкото коефициента ви на интелигентност. Да не се обучавате или да не се възползвате от възможностите са двете неща, за които хората най-често съжаляват в живота си.

8. Смейте се

Хората, които използват хумор да се борят със стреса, имат по-добра имунна система, по-малък риск от сърдечни удари, изпитват по-слаба болка, когато са на зъболекар и живеят по-дълго. Смехът е като дневна доза витамини. Дори само да си припомняте някои забавни мигове може да подобри взаимоотношенията ви. Хуморът има много ползи.

9. Докоснете някого

Докосването може да намали стреса, да подобри екипната работа и да ви направи по-убедителни. Прегръдките ни правят по-щастливи, сексът ни предпазва от сърдечни удари, рак, подобрява имунната система и удължава живота.

10. Бъдете оптимисти

Оптимизмът ни прави по-здрави, по-щастливи и удължава живота ни. В армията занимават хората с позитивно мислене, за да се подсили психическата устойчивост на войниците. Когато човек е самоуверен, дори твърде самоуверен, това подобрява цялостното му представяне.