Богаташи строят палати с камъни от римска крепост в Добричко

Добруджанци

17-01-2015, 15:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на палатите и хотелите на плажа

Вода заля участък в района на с.Одърци

Хората се надяват европейски пари да съживят зданието край Одърци

Богаташи вдигат палати с камъни от автентична римска крепост. Това разказаха жителите на добричкото село Одърци, което се намира на средата на пътя за курорта Албена. Там преди 16-17 години се е издигала величествена крепост. Днес от нея няма и помен, пише "Новинар".

„До края на 80-те години на ХХ век време височината на укреплението беше около 2 метра. Сега едвам се вижда”, казаха местните. По думите им баровците в околността често притичвали, за да си вземат камъни, които да инкрустират в лъскавите си домове за разкош.

Освен крадливите ръце на хора, които не ценят историята, за гибелта на калето оказало влияние и времето, което казало тежката си дума през годините, в които зданието стои безстопанствено, каза за „Новинар” кметът на селото Димитър Желязков.

„Последните разкопки на крепостта бяха преди 16-17 години. Имаше интерес и от Полша, но крепостта така и не беше възстановена. Оттогава никой не я стопанисва и тя взе да изчезва малко по малко”, допълни той.

По думите му от разрушаването й губи най-вече селото, защото крепостта била интересна забележителност, която можело да спира погледите на туристите, тръгнали към Албена и дори да превърне селото в туристически обект.


Според жителите на Одърци единствената възможност е обектът да кандидатства по някой европейски проект и с европейски пари да се реставрира, което да даде нов живот както на крепостта, така и на селото.


Крепостта е построена през 30-40-те години на IV век от римляните с военно-стратегическа цел и имала цели 6 кули. Някога крепостната стена била дебела от 2 до 2,9 метра и ограждала пространство от близо 11 дка, а днес от величието й няма и помен, размерът и е в пъти по-малък, но пък историята ще "живее" в баровските домове на заможни добричлии.