„Ислямска държава” с 3000 потенциални агенти в Турция

Службите в южната ни съседка се опасяват от бомбени атентати

Приблизително три хиляди души поддържат връзки с групировката „Ислямска държава” в Турция. Това се казва в доклад на турските разузнавателни служби, който предупреждава за опасност от нападения срещу западни обекти и интереси в страната, предаде БТВ.

Документът, публикуван днес от в. „Хюриет” и цитиран от АФП, препоръчва засилено наблюдение, за да се установи точната роля на всеки екстремист.

Отбелязва се, че е изпратен червен сигнал до службите за сигурност с предупреждение за възможни нападения срещу посолствата на западни страни от джихадисти от ИД след атаките в Париж, при които загинаха 17 души.

Западните граждани и инфраструктурите на НАТО също са възможни мишени, предупреждават турските разузнавателни служби. В доклада се отправя предупреждение за възможни бомбени атаки навсякъде в Турция от страна на „спящи ядра”.

Приблизително 700 турски граждани са се присъединили в Сирия към джихадистите от ИД и това създава риск от атентати в Турция при завръщането им в страната, заяви в четвъртък турският министър на външните работи Мевлют Кавушоглу.

Той посочи, че страната му е забранила влизането на нейна територия на близо 7250 души, заподозрени, че искат да преминат в Сирия, и че 1160 кандидати джихадисти са били експулсирани.

Турското ислямско-консервативно правителство дълго време бе обвинявано от западните си съюзници, че не сътрудничи достатъчно в борбата за разбиване на джихадистките канали, които преминават през неговата територия.

Кавушоглу потвърди, че Хаят Бумедиен, издирваната приятелката на убития в Париж джихадист, е влязла в Сирия през Турция на 8 януари.

На 6 януари млада жена извърши атентат в Истанбул, като уби един полицай. Тя бе идентифицирана от турски медии като Диана Рамазанова от руската република Дагестан, но досега турските власти отказват да потвърдят името й. Предполага се, че тя е вдовицата на норвежки екстремист, с когото се е била в Сирия в редовете на джихадистите.