500 000 имота в Източна България са собственост на руснаци

Новините

18-01-2015, 11:20

Снимка:

imotdnes.com

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Според данни на генералното консулство на Руската федерация руски граждани притежават около 500 000 имота в Източна България, цитирани от бТВ. Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в няколко области. Това са  Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. Част от тях местят и бизнеса си в България.

Обикновено става въпрос за фирми за недвижими имоти или туроператорска дейност. България е привлекателно място за руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове, съобщи "Дарик". Все по-често те купуват дом у нас, за да живеят тук през цялата година, а не само по време на лятната си ваканция.

Избират градове предимно по Черноморието. Населението на Поморие например е нараснало двойно заради заселващите се там руски граждани. Въпреки това в последните месеци брокери на недвижими имоти отчитат спад на клиентите от Русия. Основната причина е кризата в Украйна, която срина руската рубла.

За последните 10 години руските вложения в българската икономика са почти 2 млрд. долара. През миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв., каквато опция дава българското законодателство.