18 януари е денят на Снежния човек

Датата е избрана от немски колекционер

На 18 януари се празнува международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и непълни, пише Уикипедия. Въпреки това Боб Екстайн, автор на книгата „Историята на снежния човек“, споменава за наличието на подобни снежни скулптури още от средновековието. Той се позовава на различни изображения намерени в европейски музеи, галерии и библиотеки. Най-ранните сведения за наличието на снежен човек, които Екстайн успява да намери са в библиотеката „Koninklijke“ в холандския град Хага в творбата „Book of Hours“, която датира от 1380 г.

Рекорд за най-голям снежен човек в света е поставен в град Бетел щата Мейн. Скулптурата се издига на височина от 37,21 м (122 фута) и е кръстена на Олимпия Сноу, сенаторът, представляващ щата.

Предният рекорд за най-висок снежен човек също е регистриран в Бетел през февруари 1999 г. Скулптурата, известна с името „Ангус, Кралят на планината“, се извисява на 34,6 м (113 фута) и има тегло от над 4 хил. т (9 млн. паунда). Усмивката му е направена от шест автомобилни гуми, а трите копчета представляват гуми от трактор.