Киев потвърди за операцията в Донецк

Украинските правителствени войски започнаха „мащабна операция” тази нощ и са възстановили контрола си над почти цялата територия на Международното летище в Донецк

Украинската армия е започнала операция в района на летището в Донецк. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на говорителя на информационния сентър на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко.

Москва не изключва подготвянето на още едно издание на „Бялата книга" за престъпленията в Украйна, ако Киев не прекрати грубите нарушения на примирието в Донбас, каза пълномощникът по правата на човека на руското министерство на външните работи Константин Долгов.

„Ние следим ситуацията и ако продължат грубите нарушения на примирието, а те за съжаление продължават, в това число със стрелба в Донецк и други населени места, то не изключваме да подготвим още едно издание на „Бялата книга". Нашата позиция е неизменна, ние регистрираме всички действия и привличаме вниманието на международните организации и обществеността" , каза още Долгов.

Донбас ще бъде възроден, в реч пред „Марша на единството в памет на жертвите на терора", каза от своя страна украинският президент Петро Порошенко, който днес присъства на демонстрация под надслов „Марш на единството в памет на жертвите на терора". Тя се проведе в „Тарас Шевченко" в Киев.

Над 10 хиляди души, носещи украински знамена и плакати с надписи на украински и френски езици „Аз съм Волноваха" участваха в шествието по улиците на украинската столица до площад „Независимост". Те почетоха с минута мълчание жертвите на трагедията в района на Волноваха от 13 януари, където снаряд удари пътнически автобус, в резултат на което загинаха 13 души, а 16 бяха ранени.

„Ние няма да дадем нито късче от украинската земя. Ще възродим Донбас и ще докажем, че нашата сила е в единството", каза още Порошенко.