Старт на делото за убийството на 8-годишната Алекс

Крими

19-01-2015, 08:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От 19 януари отново ход на делото за убитата Алекс

Разпитват 12 свидетели

Днес в бургаски окръжен съд започва делото срещу 39-годишната Атанаска Георгиева за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие.

В продължение на 4 дни до 22 януари пред съда ще застане единственият обвиняем по това дело – Атанаска Георгиева. Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че за времето от 17.00 до 19.00 часа на 10 април 2014 г. в Поморие в таван, обитаван от нея, умишлено умъртвила детето, като поставила две полиетиленови торбички върху главата й и ги облепила с тиксо, и убийството е извършила по особено мъчителен за жертвата начин – постепенно я задушила чрез лишаване от въздух. Родителите на пострадалата са представили в съда молби да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци по делото.
Окръжен съд Бургас е призовал за разпит в първото съдебно заседание днес 12 вещи лица, изготвили 16 съдебни експертизи и 12 свидетели. В следващите три дни съдът трябва да разпита останалите 44 свидетели. 
Атанаска Георгиева обитавала жилище в блока, където живеело семейството на 8-годишната Александра. Подсъдимата я познавала, но не поддържала близки отношения с нея. На 10 април 2014 г. детето се прибирало в късния следобед от училище, когато срещнало Георгиева във входа. Разследването посочва, че то поискало да гостува на подсъдимата и двете се качили на в таванското помещение, което тя ползвала. В продължение на час детето гледало телевизия, чело от читанка, разхождало се из жилището, разказало за семейството си. Подсъдимата била раздразнена от неговия висок тон и самочувствие.
Детето разглеждало и коментирало жилището й. Алекс видяла снимки на децата на Георгиева, които били останали при съпруга й. След като разбрало кои са, момичето казало, че са грозни. Според прокуратурата това изявление било прието от подсъдимата като недопустима лична обида и тя решила да умъртви малката Александра. Тя била убита в рамките на 3-5 минути чрез постепенно лишаване от въздух, по особено мъчителен начин.