Мостът Силистра-Кълъраш сред съвместните предложения по плана „Юнкер“

Увеличават се шансовете за получаване на финансиране

България и Румъния ще кандидатстват заедно с четири проекта по инвестиционния план на Европейската комисия, наричан още „План Юнкер“, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева в коментар за срещата й с румънския премиер Виктор Понта, цитирана от БНР.

Първият проект е свързан с изграждането на два моста над река Дунав – при Силистра-Калъраш и при Никопол-Търну Магуреле. Останалите три са подобряване навигацията по река Дунав, изграждане на хидросъоръжение и хидровъзли по реката, както и създаване на газов коридор юг-север на територията на България и на Румъния.

„Уговорихме среща с министър-председателя Понта. Те са готови да го направят в рамките на следващия месец стига и българското правителство да може да намери място в програмата си. Аз предложих част от този списък с решения да бъде съвместно предложение на България и Румъния по т.нар.“План Юнкер“. Ако двете страни заедно дадат общи проекти, това увеличава шансовете тези проекти да бъдат оценени положително и да бъдат финансирани“, коментира вицепремиерът Меглена Кунева.