16 милиона души умират годишно заради лош начин на живот

42 млн. деца под 5-годишна възраст са затлъстели

Болестите, свързани с начина ни на живот, убиват преждевременно 16 милиона души всяка година, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Нова телевизия.

Около 6 милиона души умират преждевременно всяка година поради тютюнопушенето. 3 300 000 смъртни случаи са свързани със злоупотребата с алкохол, 3 200 000 - с липсата на физическа активност и 1 700 000 - с прекалената употреба на сол. 42 000 000 деца под 5-годишна възраст са затлъстели, а около 84 на сто от младежите не правят достатъчно упражнения.

Нездравословните навици като пушене, злоупотреба с алкохол и прекомерната консумация на мазнини, сол и захар са предизвикали епидемия от болести, които взети заедно са основните причини за смъртността, заяви СЗО.

Незаразните болести като сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни болести и някои видове рак са причинили смъртта на 38 милиона души по света през 2012 г., като 16 милиона от тях са под 70-годишна възраст. 82 на сто от тези смъртни случаи се срещат в страни с ниски и средни доходи, а повечето от тях могат да бъдат предотвратени само с малки инвестиции, установи докладът.

Милиони хора биха могли да бъдат спасени, ако през следващото десетилетие светът инвестира 1,2 млрд долара всяка година, което прави между 1 и 3 долара на човек за популяризирането на здравословните навици. Изчислено е, че ако не се направи нищо за подобряване на положението, случаите на преждевременна смърт от незаразни болести ще изсмуче 7 трилиона долара от глобалната икономика през следващото десетилетие.