1 млн. чеченци протестираха в Грозни срещу "Шарли Ебдо"

Лидерът на автономната руска република заклейми карикатурите като „вулгарни и неморални"

Десетки хиляди хора излязоха на протестен митинг в чеченската столица Грозни срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от френското хумористично издание „Шарли Ебдо".

Според руския официоз РИА "Новости" на митинга са присъствали повече от 1 млн. души в защита на исляма и ислямските ценности.

Лидерът на автономната руска република Рамзан Кадиров заклейми карикатурите като „вулгарни и неморални". Голямото мнозинство от населението на Чечня е мюсюлманско.

Носейки плакати, на които беше написано „Долу ръцете от пророка Мохамед", мъже в традиционни чеченски рокли и жени и деца скандираха „Аллах Акбар" (Бог е велик), като се стичаха по главната пътна артерия и площада на Грозни.

„Ние ще започнем решителен протест срещу вулгарността, неморалността, липсата на култура и безсрамието на тези, които рисуват карикатурите на пророка Мохамед", написа Рамзан Кадиров в интернет преди демонстрацията.

„Ние публично предупредихме, че няма да толерираме подобни действия", допълни той.

Агенция „Ройтерс" припомня, че Кадиров, който е подкрепян от Кремъл и който се противопоставя на бунтовниците, имащи за цел обособяването на държава под скиптъра на исляма в предимно мюсюлманския Северен Кавказ, поощрява и насърчава своя собствена разновидност на исляма, което според критиците противоречи на руския закон.