Изложба в памет на Дамян Дамянов откри в Сливен съпругата му Надежда Захариева

Големият поет щеше да навърши 80 години вчера

Поетесата Надежда Захариева откри днес изложба със снимки, представящи живота на съпруга й, роденият в Сливен български поет Дамян Дамянов. На откриването присъстваха кметът на Сливен Кольо Милев, писателката Диана Димих - автор на документалния филм „Обичам те, живот”, посветен на поета, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Бисерка Михалева и ученици.

На 18 януари се навършиха 80 години от рождението на големия български поет, който е патрон на Хуманитарната гимназия в Сливен. В дните от 12 до 19 януари гимназията по традиция организира Дамянови дни с поредица празнични прояви. На събитията присъстваха сегашният директор на ХГ”Д.Дамянов” - Сливен Жельо Радев, основателят и 17 години директор на гимназията Екатерина Иванова, ученици и граждани.

Кметът Кольо Милев подчерта, че събитието е доказателство за мястото на Сливен като център на културата и образованието в Югоизточна България. Той пожела на учениците да помнят написаното от Дамян Дамянов.

На срещата в зала „Май” бе показан документалния филм, посветен на поета „Обичам те, живот”, излъчван и по Българската национална телевизия. Във филма са включени кадри от неговата 50-годишнина в родния му Сливен. В него участват български и чужди поети, писатели, издатели, преводачи: Елисавета Багряна, Добри Жотев, Константин Еленков, Владимир Голев, Любомир Левчев, Георги Джагаров, Павел Веснаков, Нил Гилевич, Олег Шестински, Марио Булцони и тогавашният министър на културата Георги Йорданов. Стихове на поета изпълняват актьорите Стефан Гецов и Илия Добрев.

В рамките на честването на юбилейната годишнина се състоя среща-разговор с връстници на Дамян Дамянов, изложба с негови книги, изложба с фотоси на поета, обявяване на резултатите и награждаване на победителите в конкурсите на ХГ „Д. Дамянов”, рецитаторски конкурс „Магията на Дамяновото слово”.

В чест на годишнината ще бъдат реализирани и други инициативи – издаване на юбилеен лист, вечер на поета в Контакт-клуб ”Германия”, възстановяване на скулптурните елементи на мемориалната чешма и други.