Значително се увеличават болните от грип в Шуменско

Има завишение и на болните от остри респираторни заболявания

През изминалата седмица са регистрирани общо 146 случая на заразни заболявания в Шуменско срещу 71 случая за предходната седмица. От тях 123 са случаите на остри респираторни
заболявания и грип срещу 38 за предходната седмица. Това съобщи за БТА директорът на дирекцията "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Марко Марков.
Увеличението на болните от грип и остри респираторни заболявания в региона не е повече от два пъти, както показват числата, защото през Коледните и Новогодишните празници
традиционно по-малко пациенти са търсили помощта на лекарите.
Освен това в данните от предходната седмица липсва статистика от общопрактикуващ лекар, прекратил дейността си, уточни Марков.
Въпреки това за една седмица болните от остри респираторни заболявания в Шуменско са се увеличили значително, но няма предпоставки за обявяване на грипна епидемия, допълни Марков.
За да се обяви грипна епидемия, както днес в Бургас, където учениците са в принудителна ваканция до петък, заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Шуменско трябва да достигне до 250 на 10 000 души, съобщи още Марков.