Румен Петков: Много кметове на левицата са огорчени от реакцията на БСП на предложението ни за партньорство

Последните показни убийства са резултат от некомпетентни решения, смята бившият вътрешен министър

„Смутен съм от реакцията на някои от ръководителите в  БСП, които решиха да отхвърлят предложението ни за партньорство по време на предстоящия местен вот. Това поведение развива единствено линията на противопоставяне срещу АБВ и е в ущърб на интересите на цялата левица в България“. Това заяви в ефира на БТВ заместник-председателят на АБВ Румен Петков. „

Не е добър тон в политиката да се реагира по този начин, когато имаш срещу себе си добронамереност и воля да се търсят решения.  Днес получих обаждания от множество кметове на БСП и левицата, у които има нескрито огорчение и обида от тази реакция на ръководството на БСП. Разбирам ги, защото по този начин БСП ги обрича на една изборна самота. Ние добре разбираме реалността. Ние поехме отговорността да бъдем солиден социален коректив и в голяма степен отговорихме на очакванията на хората. Ако БСП продължава по този начин, това ще бъде много лошо за тях. Ние вече имаме 92 общински партийни организации, около 700 клуба, 11 000 декларирани членове. Това е много сериозен актив и той ще търпи развитие“, посочи той.

Встрани от темата Петков коментира и наблюдаващата се през последните седмици  тенденция за активизиране на организираната престъпност, както и няколкото показни разстрела в страната. По думите му това се дължи на серия некомпетентни решения, свързани с преструктурирането на сектор „Сигурност“. „Какво означава да извадиш служба ГДБОП от МВР и да я хвърлиш в ДАНС? Системата за сигурност е много консервативна. Когато в нея се правят такъв тип посегателства, зад които не стои професионална експертиза, няма как да очакваш нещо добро“, категоричен бе Румен Петков. Според него сериозен принос за влошаването на криминогенната обстановка в страната има и обезкървяването на вътрешното ведомство, чийто служители често стават жертви на преднамерени политически чистки. 

Румен Петков взе отношение и по въпроса с бежанския натиск към България, като заяви, че законът и към момента позволява армията да подпомогне МВР в опазването на българската граница.“България трябва да бъде честна и с международните си партньори, и към бежанците. Нямаме ресурс да поемем нова бежанска вълна. Това трябва да е ясно. Нямаме ресурс, нито финансов нито организационен, нито човешки“,  заяви още Петков.