В Съединение още отводняват домовете си

Пострадалите къщи са обхванати от мухъл, подпочвени води извират постоянно

Жители на град Съединение, пострадали от наводнението в края на миналата година още отводняват домовете си. Нивото на подпочвените води остава високо, а пострадалите къщи вече са обхванати от мухъл, става ясно от репортаж на БНТ. Хората са в очакване на финансова помощ, за която са подали документи, но до момента средства не са преведени.

Пороите и придошлите води на река Потока наводниха 120 приземни етажи и мазета в началото на декември. Въпреки изготвения преди години проект, канализация в града все още няма. Подпочвените води избиват постоянно.

”Големи са ми щетите, обаче няма да мога да се справя с всичко, ще направя сега частичен ремонт. Обаче влагата, която поема отвън, всичко вътре – мазилката се руши”, разказа Линка Марина - жител на Съединение.

90 са подадените молби за еднократна помощ от 325 лева. Хората я очакват, въпреки, че с тези пари няма да си решат проблемите.

Според Антоанета Маринчешка, специалист „Гражданска защита”: ”При проведените разговори с Агенция „Социално подпомагане” се надяват, че до края на януари ще имат вече готовност за изплащане на тези еднократни помощи”.

Общината е подала документи и в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Изготвени са три проекта. Като компромисно решение в района е прокопан канал, който да отведе водата от наводнените къщи към изоставената конна база в града.