Сексуалното насилие сред тийнейджърите не е инцидентно

73% от младежите на възраст 13 -18 години са преживели поне една форма на сексуален тормоз повече от веднъж в живота си

Ново проучване, под ръководството от английския университет Лийдс Бекет,съвместно с Асоциация Деметра в България, оповестява, че сексуалният тормоз сред младежите е широко разпространен в страните от Европа.

Близо 73% от младежите на възраст 13-18 години са преживели поне една форма на сексуален тормоз повече от веднъж в живота си.

Благодарение на съвместната двугодишна работа бе изготвена и тествана програма за интервенции и превенция, която да овласти и да даде на младежите на възраст 13-18 години възможности за справяне и предотвратяване на сексуалния тормоз.
Екипът на проекта определи сексуалния тормоз като общо понятие, обхващащо сексуален тормоз, тормоз заради сексуалната идентичност или изразяване на дадено лице, и трансфобия. Изследователският проект обедини партньорски неправителствени организации и експерти от цяла Европа, специализирани в работата с жени, деца и младежи. Изследването на нагласите беше проведено под формата на дискусии и фокус групи в петте европейски страни от партньорството, сред 250 младежи и 35 професионалисти. Изследването беше последвано от дейности за генериране на идеи и разработване на превенционна програма и методология, в разработването на която се включиха 120 младежи от всички страни партньори по проекта.

Изследването показа, че сексуалното малтретиране е широко разпространено социално явление, което все повече се разпространява и в медиитечрез съвременните технологии за комуникация и социалните медии. Това е обща констатация за всички участващи страни: България, Италия, Латвия, Словения и Обединеното кралство. Младите хора, участващи в проучването подчертаха, че сексуалното малтретиране и тормоз са широко разпространени в тяхното ежедневие.
 Д-р Търнър-Мур от университета Лийдс Бекет коментира констатациите: "Резултатите от нашето изследване показват, че младите хора имат желание да им бъде дадено пространство да говорят по въпросите, свързани със сексуалното малтретиране. Този вид тормоз изглежда е повсеместна характеристика на живота на младите хора и много го намират за смущаващо и все още е проблематично по своя характер и той често се пренебрегва или подценява от младите хора, именно защото той е станало част от ежедневието им. "
Втората година на проекта беше фокусирана върху разработването на програма и методология за овластяване на младежите, която да е ръководена и изпълнявана от самите тях. Целта на програмата е да доведе до повишаване на осведомеността на младите хора и общество по въпросите и проблемите за сексуалния тормоз и да им предостави необходимите умения за превенция и предпазване от тези форми на тормоз.