Роднини на Вапцаров ексхумират тленните му останки, подозират кражбата им

Животът

20-01-2015, 07:36

Снимка:

в. "Труд"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През 2009 г. без разрешение на фамилията в гроба на поета е положена далечна родственица

"През 2016 г. ще започнем процедура за ексхумация на поета Никола Вапцаров, за да сме сигурни, че костите му са в гроба в София".Това съобщи праплеменникът на именият поет, който носи неговото име. "През 2009 г. без разрешение на фамилията в гроба на Вапцаров е положена Елисавета Николова, далечна родственица. За нас това е абсурден акт. Тогава баща ми Никола Вапцаров е получил информация, че в гроба в София не е имало скелет на поета, а само някакви костици. По закон, за да се направи ексхумация и да проверим дали това е вярно, трябва да са минали поне 7 години от последното погребание в този гроб", разказа Вапцаров-младши.

Той заяви, че фамилията иска да прекрати спекулациите около тленните останки на поета. "Не изключваме възможността костите на Вапцаров да са откраднати. В Македония се върти невиждана пропаганда с неговото име. Наричат Вапцаров македонски поет, което е абсурдно. Когато бях кандидат за народен представител, обиколих доста населени места в Пиринско и бях изненадан, че доста жители са македонизирани и вярват, че са част от Велика Македония. Притесняваме се да не е извършено престъпление с костите“, каза племенникът. Той заяви, че останките няма да бъдат местени в Банско, каквито искания имаше преди време.

За да бъде отворен гроб, е нужно съдебно решение и трябва да се предоставят доказателства за престъпление. Затова роднините ще изчакат още една година и сами ще могат да извършат процедурата като наследници на поета. Ако искат да разберат чии останки са заровени, ще трябва да платят за ДНК експертиза. Съмненията, че в Централните софийски гробища не лежи поетът са още от 2009 г. от когато са и опитите на роднините от Банско да отворят гроба. От шест години те повтарят, че има нещо съмнително. При първото разкопаване гробът практически беше унищожен, а паметникът - счупен. По-късно беше възстановен с помощта на общината и държавата.

Родствениците твърдят, че ексхумацията няма никаква връзка с делата, които те водят с община Банско за собствеността върху музея на поета.
Поетът Вапцаров е активен антифашист и заради това на 23 юли 1942 г. е осъден на смърт и екзекутиран още същата вечер. Помилван е посмъртно.

Наследниците искат музея на поета
Наследниците на Вапцаров се съдят с община Банско за музея на поета в града. Още през 1998 г. Върховният административен съд постанови, че сградата в центъра на курорта е собственост на фамилията. Общината обаче отказва да ги пусне. Сега роднините на Вапцаров съдят местната управа за 500 000 лв. пропуснати ползи за времето, в което не са ползвали имота. Общината пък ги съди за 1,5 млн. лева обезщетение за направените разходи за ремонт и поддръжка на музея.