Дончев: Договорихме 76 млн. франка чрез Българо-швейцарска програма

С парите правителството е успяло да запълни "бели петна"

Преди четири години подписахме рамковото споразумение за изпълнението на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения Европейски съюз.
Днес представяме междинния успех, който имаме, а именно че имаме пълно договаряне на всички средства по програмата. А те са в размер на 76 милиона швейцарски франка. Тук не става дума само за техническо сътрудничество, а за истинско партньорство.
Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения Европейски съюз, предаде репортер на Bulgariautre.

Вицепремиерът очерта като особено важни два проекта. Първият е свързан с екологичното обезвреждане на пестициди, излезли от употреба на стойност над 23 млн. швейцарски франка, както и пилотният проект за разделно събиране на опасни битови отпадъци за 8 млн. шфейцарски франка.
"Не искаме да копираме директно моделите, а да ги съобразим с българските условия. Целта е да стартираме реформи, които да имат по-дългосрочен ефект", поясни Дончев.

"Този проект е за над 76 милиона швейцарски франка, които инвестирахме в България. Както министър Дончев спомена това не е само трансфер на пари, а и на опит. С този договор подписване Кохезионен рамков проект за успех и просперитет тук в България. Търсим позивитния ефект и в двете страни. 42% от бюджета ще бъдат заделени за опазване на околната среда, това е истинският фокус на проекта на българска територия. Другите сектори са подобряване на обществената безопасност и сигурност, укрепване на гражданското общество, както и подготовка на проекти и техническа помощ", поясни швейцарският посланик Денис Кнобел, който също присъства на представянето на програмата.

Томислав Дончев каза, че средствата по програмата са малка част, в сравнение с парите, които получаваме от ЕС, но тук имаме не само финансиране, а взаимстване на добри практики. "По-важното е, че чрез тях успяхме да запълним "бели петна", които нямаше как да бъдат запълнени с пари от оперативните програми", разясни вицепремиерът.

Екоминистърът Ивелина Василева представи постигнатото до тук, както и следващите стъпки пред Министерството на околната среда и водите. Съгласно споразумението в рамките на втората ос за опазване на околната среда са заделени над 48% от средствата по проекта.
Основните проекти в тази насока са: проучване и разработване на пилотни модели за събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци, както и обезвреждане на пестициди, излезли от употреба.

"Вторият проект свъзрзан с проучването и съхранението на опасни битови опадъци, предвижда изграждането на общински центрове за отпадъци в 22 пилотни общини. В пет от тези общини, ще бъдат изградени пилотни центрове за събиране на опасните битови отпадъци и така да увеличим неговия обем", поясни екоминистърът. Василева допълни, че за обезвреждането на опасните отпадъци ще бъдат заделени 23,4 млн. франка.
"Наличието на негодни за употреба пестициди, включително и опазването им е национален проблем, те представляват риск не само за околната среда, но и за човешкия живот", категорична бе Ивелина Василева.