Созопол в топ 3 на най-желаните дестинации в света

Туризъм

20-01-2015, 12:33

Снимка:

община Созопол

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Созопол се пробва за Моторетката

Българският курортен град сред финалистите в престижна класация

Созопол попадна сред финалистите в престижна класация на Световния съвет по пътувания и туризъм. Българският курортен град е в челната тройка на най-желаните дестинации за посещение в света през 2015 г.

Останалите двама финалисти в класацията са столицата на Словения - Любляна, и североизточното крайбрежие на Тайван. Световният съвет по пътувания и туризъм връчва награди в шест категории, между които е и категорията Дестинация. Останалите са Общност, Околна среда, Иновации, Награда на хората и Устойчив бизнес.
Наградата в категорията Дестинация има за цел да отбележи отличните постижения в управлението на дадена дестинация, а за нея може да кандидатства всяка страна, регион, щат или национален парк, които работят в посока създаването на по-голяма устойчивост чрез сектора на пътуванията и туризма. 
Критериите за оценка включват подобряването на преките икономически и социални придобивки на местните хора; съхраняването и защитата на природната и културната среда; смекчаване и адаптиране на туристическите дейности към климатичните промени и зачитането на правата на местните и хора в съответната дестинация. В краткото представяне на Созопол на сайта на Съвета по туризма се казва, че да запазиш наследството на даден град, докато в същото време гарантираш, че градът отговаря на съвременните изисквания, винаги е предизвикателство.
Да го правиш, когато собствената ти история се простира чак до 611 г. преди Христос, е още по-трудно. От организацията отбелязват, че българският град прави всичко това, докато в същото време подсигурява най-високи нива на достъп, което го прави финалист в категорията Дестинация.