Прогноза за 2015-а: смартфони, дронове и 3D принтери

Новините

20-01-2015, 12:33

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Печатът не е мъртъв, поне що се отнася до книгите

Бум в разплащанията през смартфони, сериозно увеличение в използването на дронове и в употребата на 3D принтерите – това са част от основните тенденции за 2015 г. според доклада "Прогнози за технологиите, медиите и телекомуникациите" на "Делойт глобал".

Смартфоните вече се използват за проверяване баланси по сметки, прехвърляне на средства, сключване на онлайн сделки, но те все още не са достигнали статус на "мобилен портфейл" на глобално ниво", посочва Джулиан Баркър от "Делойт".

Безконтактните мобилни плащания обаче ще се увеличат –краят на 2015 г. ще отбележи повратна точка при използване на мобилни телефони за разплащане в магазини по целия свят. През 2015 г. около 10% от смартфоните в световен мащаб ще се използват за извършване на плащане в магазин най-малко един път в месеца, в сравнение с по-малко от половин процент към средата на 2014 г.

За първи път тази година пазарът на втори смартфони ще надвиши 1 млрд. бройки.

1,35 милиарда смартфони ще се продадат в целия свят през 2015 г.,но над 1 млрд. от тях ще бъдат нови телефони за тези, които вече имат един.

През 2015 г. навлизането на нови технологии ще промени своята посока от потребителите към корпоративния пазар, за разлика от последното десетилетие, при което се наблюдаваше точно обратният процес – масовото разпространение на смартфони и таблети започна първо сред частните потребители.

През тази година все повече ще се използват безпилотни летателни апарати, т.нар. дронове. "Делойт" прогнозира, че продажбите на невоенни дронове ще достигнат 300 хил. единици.

През 2015 г. в света ще бъдат продадени близо 220 хил. 3D принтера на обща стойност стойност около 1,6 млрд. щатски долара, смятат от "Делойт".

В световен мащаб броят на домовете с широколентов интернет ще нарасне с около два процента до 725 млн., а средната широколентова скорост в повечето страни ще се увеличи с 20%.

От края на 2015 г. над 500 наносателити (с маса под 10 кг) ще бъдат в орбита. Те са по-евтини от конвенционалните сателити, по-лесни за изработка и за пускане в употреба. Въпреки че са способни да изпълняват все по-сложни задачи, по-вероятно е да се превърнат в допълнителни сателити към вече съществуващия сателитен пазар, отколкото да го заменят, коментират експертите.

Печатът не е мъртъв, поне що се отнася до книгите. Продажбите от печатните книги ще бъдат пет пъти повече от продажбите на електронни книги през 2015 г. Електронните книги не заместиха печатните книги по същия начин, по който онлайн алтернативите изместиха CD-та, печатните вестници и списания. Младите хора (на възраст 18-34 г.) обаче са привързани към печатните книги като родителите си и четат горе-долу толкова, колкото и по-старите поколения, и са готови да си плащат за тях.