Ева Паунова: Великобритания няма причини да поддържа негативното становище спрямо имиграцията

Правото на свободно движение не може да бъде ограничавано, добави тя

Имиграционната ситуация в Европа е по-многопластова, отколкото британските националисти признават. Ето защо трябва да сложим край на опростената риторика, промотирана от Великобритания, според която свободното движение е заплаха за тяхната страна. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод проучването проведено от Британския вестник "Гардиън", според което 30 000 британци пребиваващи в чужбина се издържат от социални помощи, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Евродепутатът се позова на факти, посочени в изследването, според което имигрантите от Великобритания в други европейски страни се възползват много повече финансова помощ под формата на социални добавки. В богати държави-членки като Германия, Швеция, Дания, Люксембург и Франция живеят хиляди англичани, които имат достъп до социални надбавки, които са в пъти по-щедри от тези, предоставяни на Острова .

Пред BBC в края на 2014 година, Ева Паунова наблегна на значимостта на свободното движение на хора в Съюза и спомена, че нито Камерън, нито партията UKIP могат да застрашат една от основните свободи на вътрешния пазар. Тогава Паунова се обърна и към британския министър-председател с въпрос: "А какво ще стане, ако останалите страни-членки с големи британски общности решат, че англичаните не са добре дошли на тяхна територия?". Според българския евродепутат от  ГЕРБ е крайно неуместно, че британският премиер Дейвид Камерън се стреми да установи по – строг контрол на имиграцията в ЕС, за да бъдат избегнати злоупотребите със социалната система на кралството. Статистическите проучвания за пореден път показват, че гражданите на неговата страна не пропускат да се възползват от социалните системи на богатите страни членки в ЕС.

"Европейските лидери няма да допуснат ограничението на правото за свободно движение, а аргументите на  Великобританците губят своята правдоподобност.", заключи Ева Паунова.