Калфин предлага да се пенсионираме на 65 години

Това ще важи през 2029 г. за мъжете и през 2037 г. за жените

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин предлага плавно нарастване за третата масова категория труд с цел възрастта за пенсиониране да достигане 65 години за мъжете през 2029 г. и 65 г. за жените през 2037 г. Вицепремиерът съобщи това след среща със социалните партньори и депутати в социалното ведомство.

Калфин предлага първите 2 години възрастта за пенсиониране на мъжете да расте с по 2 месеца, а след това с по месец на година. Екипът на социалния министър предлага осигурителната вноска да нарасне за период от 12 години общо с 4,5 процента, като предложението е вноската за фонд "Пенсии" да расте с 0,5 процентни пункта през година. За годината, в която вноската за фонд пенсии не расте, с 0,2 процентни пункта да се увеличава вноската за фонд "Безработица".

Според Калфин ефектът от плавното нарастване на вноската за фонд "Пенсии" ще даде допълнителни приходи в НОИ в размер на около 1,1 млрд. лв. до 2027 г., а годишно приходите ще бъдат 200 млн. лв. повече.

По думите на социалния министър, излиза, че за работодател, който осигурява работник на 1000 лева, ако влезе тази схема, през следващата година, месечно трябва да внася по 3 лева повече за осигурителната вноска на работник, а работникът да внесе 2 лева, изчисли bTV.