Панагюрското съкровище пътува към Лувъра

Съкровището е част от изложбата „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България”

Панагюрското златно съкровище ще пътува за Лувъра. То е включено в изложбата „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България”, която ще се проведе от 15 април до 20 юли.

В експозицията има и още 40 експоната от района на Пловдив, съобщи за Дарик директорът на Регионалния архелологически музей Костадин Кисьов. Той уточни, че това са златни накити, въоръжение и съдове от две гробници, разкрити при Дуванлии и Черноземен.

Релеф на лъв от каменната фасада на светилището „Жаба могила” в Стрелча, Пазарджишко, също е включен в тракийските експонати, които ще пътуват за Париж тази пролет, съобщиха от общината.

По думите на Кисьов Панагюрското съкровище трябва да бъде веднъж годишно в Пловдив по графика за планираните пътувания. Вероятно след изложбата във Франция то ще отпътува за Япония, за да бъде включено в експозиция на най-големите световни съкровища.

В момента Панагюрското съкровище се намира в Националния исторически музей. През 2014 г. то е видяно от 160 хиляди посетители, съобщиха от музея.