Започва зимната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО

Ще бъде дискутирана геополитическата ситуация в източните и южните флангове на Алианса

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участва в първото за годината заседание на Военния комитет на НАТО, което ще се проведе на 21 и 22 януари в Главната квартира на Алианса в Брюксел под председателството на генерал Кнуд Бартелс, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По време на първия ден от срещата началниците на отбраната ще дискутират геополитическата ситуация в източните и южните флангове на Алианса с цел изграждане на обща визия преди срещите с партньорите. Тази сесия ще бъде последвана от разговори със страните-партньори от Средиземноморския диалог относно състоянието на регионалната сигурност и възможностите за подобряване на военното сътрудничество.

През същия ден началниците на отбраната ще обсъдят статута и развитието на операция на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Те ще обменят мнения и относно Плана за готовност за действие на Алианса и неговото прилагане.

Вторият ден от заседанието на Военния комитет на НАТО ще започне със среща, посветена на състоянието на сигурността в Украйна и разширяването на военното сътрудничество със страната, и ще приключи с обсъждане на стратегическото военно планиране и на насоките в областта за предстоящата година.