Приморско ще спази традицията - празнува Бабинден

Животът

21-01-2015, 08:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само православни скачат за кръста в Приморско и Китен

Тържествата в Бургас са отменени, заради грипната епидемия

Верни на традицията, жителите на община Приморско ще отбележат и тази година един от големите женски празници, посветен на „бабите” – жените, които помагат при раждането и на младите булки и невести, сдобили се с рожба с тяхна помощ.

Ритуално измиване на ръцете на доктора, сценки пресъздаващи „ображдане”, както и жени, преоблечени като „акушерки” и „родилки”и пресъздаващи събитието са само част от богатата програма на местните жени.

На площада пред кметството в Ново Паничарево от 11.30 часа празникът на родилната помощ ще бъде отбелязан с пресъздаден ритуал. Във Веселие и Писменово ще празнуват от 12.00 ч., а от 12.30 ч. в Ясна поляна. Жените от Пенсионерски клуб „Морска звезда” ще започнат празненството в 13.00 ч. в пенсионерския клуб в Приморско, а от 19.00 ч. в ресторант „Русалка” в Китен местните жени ще пресъздадат ритуала.

В миналото Бабин ден се празнувал на 8 януари, но през1951 г. е обявен за Ден на родилната помощ, който по нов стил се пада на 21 януари. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.