Веригите с еднакви цени на горивата

Парите

21-01-2015, 07:46

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Борят се за клиенти с отстъпки

1,88 лв. за литър А-95. Етикети с такива цени светят на таблата на 5-те най-големи вериги бензиностанции в София. Проверка на "24 часа" показва, че цените на горивата в столицата са идентични на всички бензиностации. За дизела търговците бяха избрали цена 1,95 за литър, а за газта 99 ст. Навсякъде в 5-те големи вериги.

Така не се потвърди сигналът, получен преди ден в редакцията, че цените на един и същ вид гориво се различават много в различните бензиностанции. Говореше се за разлики от почти 15 ст. Това не се оказа вярно. Вчера веригите бензиностанции се конкурират помежду си не с цените, а с предлаганите от тях отстъпки - те варират от 4 до 10 ст. на литър.

Търговците разчитат също на доверието на клиентите. Оказа се, че измъчените от високите цени на горивата софийски шофьори, сега при поевтиняването на зареждат повече. Водачи заявиха, че не търсят непременно най-ниската цена, повече ги интересувало кацеството на горивото. Трети пък си зареждат в "своята" бензиностанция по навик. Ако са останали доволни от горивото, са склонни да заредят и на по-висока цена.

Цените на бензин, дизел и автогазта извън София също са идентични или се различават с по 1 или 2 ст., показа проверката ни. Бензинът и дизелът поевтиняха под 2 лв. за литър,след като петролът поевтиня до под 50 долара за барел. Специалисти вещаят нови спадове на цените на горивата международните пазари и през тази година. Очаква се те да достигнат рекорден минимум.