Гражданският протест на жп гара Стара Загора се отлага

Причината е обещаната подкрепа за сектора от страна на правителството

Гражданският протест срещу спирането на пътнически влакове и тежкото общо състояние на БДЖ, който трябваше да се проведе в Стара Загора в събота, 24 януари, от 10:30 часа, се отлага. Решението е взето на заседание на Изпълнителното бюро на Синдикалния съвет. Това съобщи пред журналисти Димитър Динев, председател на Стачния комитет на Синдиката на железничарите в България.

"Над 30 хил. граждани в цялата страна подкрепят нашите справедливи искания, в Старозагорски регион те са над 3 хил. души. Но тъй като от правителството дадоха обещание за отпускането на допълнителни 40 млн. лева към субсидията на "БДЖ - Пътнически превози", ние решихме да демонстрираме добронамереност и да не притискаме воденето на разговори за бъдещето на държавната фирма с протест", коментира Димитър Динев пред "Старозагорски новини".

От Синдиката на железничарите ще изчакат да видят кои от спрените на 12 януари пътнически влакове ще бъдат пуснати отново в движение - за региона те са 16 на брой, 38 за страната. Железничарите ще изчакат да видият и стратегията за бъдещето на сектора и към средата на февруари отново ще решат дали да има протести или стачки, съобщи Димитър Динев.

От ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД обявиха, че в момента работят по изготвянето на План за финансово стабилизиране на компанията в периода от 2015 г. до 2022 г., в който основните акценти ще са оздравяване на дружеството, погасяване на задълженията към кредиторите и разработване на инвестиционна програма за развитие на БДЖ.